آجاک - acak آینده پژوهی
پژوهشگر حوزه زیست شناسی مطرح كرد:

ریزجلبک ها منبع غنی محصولات غذایی و بهداشتی

ریزجلبک ها منبع غنی محصولات غذایی و بهداشتی

به گزارش آجاک یک پژوهشگر حوزه زیست شناسی که موفق به کشت پودر جلبک شده و درحال توسعه محصولات بهداشتی از این ماده است، اظهار داشت: ریزجلبک ها منبع خوبی برای تغذیه انسانی هستند و ما در شهرهای جنوبی موقعیت مکانی مناسبی برای کشت این محصول داریم.


به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، ریزجلبک ها موجودات تک سلولی هستند که در محیط های آب شیرین و دریا رشد می کنند و همچون فتوسنتزکنندگان اصلی و تولیدکنندگان اولیه به شمار می روند که در تولید اکسیژن نقش مهمی داشته و ترکیبات تغذیه ای غنی را در خود تولید و ذخیره می کنند.
اهمیت جلبک ها به علت وجود مقادیر بالایی از آنتی اکسیدان ها، ویتامین ها، رنگدانه ها، پروتئین، پلی ساکاریدها، لکتین ها، کاروتنویید ها، فیکوبیلین ها، ترکیبات ضد سرطان و تومور، آنتی بیوتیک و ترکیبات ضد ویروسی است که از آنها در ساخت محصولات مکمل غذایی، نوشیدنی، مواد آرایشی و بهداشتی حاوی اسیدهای چرب غیراشباع بلند زنجیره مفید برای انسان، دام و آبزیان استفاده می شود. کشت در محیط آبی دریا و رودخانه و هم شرایط گلخانه ای، نیاز کمتر به آب شیرین با عنایت به بحران کم آبی، کشت و پرورش آنها در تمام فصول سال و در مناطق وسیع، همچون مزایای کشت جلبک هاست.
ایران به علت شرایط اقلیمی و آب و هوایی و وجود دریا و سواحل وسیع در شمال و جنوب کشور، جزء چند نقطه برتر مناسب کشت جلبک در دنیاست. خطی ساحلی به مساحت یک هزار و ۸۰۰ کیلومتر دور تا دور ایران را احاطه کرده که ظرفیت بالایی در تولید جلبک دارد. جلبک ها استفاده گسترده در صنعت و تجارت، صنایع غذایی، صنایع داروسازی و آرایشی، صنایع رنگرزی، شیمیایی و تولید سوخت های زیستی دارند.




تولید میکروجلبک در پهنه سواحل
سیما فیاضی دانش آموخته رشته زیست شناسی از دانشگاه تربیت مدرس در مقطع کارشناسی ارشد همراه با دو پژوهشگر دیگر حوزه زیست شناسی با ایجاد یک واحد فناور موفق به تولید میکروجلبک ها در مرکز رشد دانشگاه آزاد هرمزگان شده است. این پژوهشگران قصد دارند محصولات دیگر از شاخه جلبک ها شامل خوراکی ها، نوشیدنی ها، محصولات دارویی و بهداشتی و آرایشی شامل ماسک و کرم آبرسان پوست را هم از جلبک ها تولید کنند تا نشان دهند از جلبک محصولات مختلفی مانند کیک، آب نبات و حتی نوشابه میتوان تولید کرد.
وی در گفتگو با خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا عنوان کرد: ما کار خویش را با تحقیقات در زمینه میکروجلبک آغاز کردیم. در نهایت به تولید این محصول و بعد پودر آن رسیدیم که آنرا یا به همین شکل پودر به عطاری ها می فروشیم یا بعنوان مبنا برای محصولات دیگر استفاده می نماییم. حالا نمونه های اولیه محصولات آرایشی را هم ساخته ایم. منتظر آنالیزهای این محصولات از لابراتوار هستیم.
فیاضی اضافه کرد: مسئله غیر از مجوزهای مورد نیاز از اداره غذا و دارو تأمین دریافت سرمایه است. البته دانشگاه کمک هایی کرده ولی برای وارد شدن به مرحله کارگاهی به سرمایه بیشتر نیاز داریم که با صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد صحبت های اولیه را داشته ایم.

شهرهای جنوبی محل مناسب تولید جلبک
وی در توجیه تحقیق و توسعه کشت جلبک ها عنوان کرد: جمعیت کره زمین به تدریج رو به افزایش است، از سوی دیگر با مشکل کم آبی روبرو می باشیم. مطالعات نشان داده است که بشر در آینده با کمبود غذا روبرو می شود. در حالیکه جلبک را میتوان به سادگی با آب دریا کشت داد، به زمین زراعی نیاز ندارد و میتوان در تیوب های (محفظه های) عمودی آنرا کشت داد و به صورت کلی با حجم و مصرف آب کم میتوان محصول زیادی را کشت داد.
فیاضی در مورد محیط مناسب برای کشت جلبک اظهار داشت: به صورت کلی شهرهای جنوبی محیط خوبی برای کشت جلبک دارند؛ چونکه دمای مناسب بین ۲۵ تا ۳۵ درجه است. در حالیکه همه شهرها اُفت دما دارند و اگر هم بخواهیم با سرمایش و گرمایش مصنوعی دما را تأمین نماییم که حالا در شهرهای دیگر به این شکل دما را حفظ می کنند، هزینه زیادی دارد. اگر دما از این مقدار کمتر یا بیشتر شود، کل کشت از بین می رود.
این محقق حوزه زیست شناسی افزود: محصولات تولیدی آرایشی ما به صورت نمونه آزمایشگاهی است که در آنها از پودر یا عصاره جلبک همینطور عرقیات و روغن های گیاهی (همیشه بهار، بابونه، شیرین بیان، بهار نارنج، اسطوخودوس، کره کاکائو)، ویتامین E، ویتامین B، کلاژن، الاستین و ویتامین A استفاده شده است.


منبع:

1401/03/23
08:58:37
0.0 /5
267
این مطلب آجاک را پسندیدید؟
(0)
(0)

تازه ترینهای مرتبط
نظرات بینندگان در این باره
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۴
آجاک : آینده پژوهی