آجاک - acak آینده پژوهی

گرنت چیست؟

گرنت چیست؟

آجاك: گرنت های پژوهشی عبارتی است كه در سال های اخیر در بین صحبت های پژوهشگران و مسئولان شنیده می شود. گاهی از اعضای هیئت علمی دانشگاه ها درباره به دست آوردنش می شنویم و گاهی مسئولان از كمبود منابع مالی برای اختصاص گرنت به پژوهشگران می گویند.


به گزارش آجاك به نقل از ایسنا، گرنت بودجه ای است كه به نهادها، موسسات و شركت ها یا افراد اعطا می شود و گرنت پژوهشی، بودجه ای است كه برای انجام طرح های پژوهشی در اختیار افراد یا گروه ها قرار می گیرد.
هدف از ارائه گرنت به پژوهشگران ترغیب و تشویق اعضای هیئت علمی دانشگاه به انجام هر چه بهتر كارهای پژوهشی و فراهم آوردن شرایط مناسب برای تحقق اهداف و برنامه های دانشگاه است. گرنت های پژوهشی می تواند به صورتی میان اعضای هیئت علمی ارزش گذاری كند و یا ارتباط میان اعضای هیئت علمی با مراكز و سازمان های خارج از دانشگاه را تسهیل كند.
بر طبق آن چه در بخشنامه اعتبار پژوهشی یا همان گرنت اعضای هیئت علمی آمده است، دانشگاه موظف است حداقل ۲۵ درصد اعتبار خودرا ضمن درج و تصویب در بودجه تفصیلی به اعتبار پژوهشی اعضای هیئت علمی خود اختصاص دهد.
باتوجه به آن چه كه در بخشنامه وزارت علوم آمده گرنت پژوهشی را كه به اعضای هیئت علمی دانشگاه ها می دهند، در موارد مختلفی می توان هزینه كرد كه از آن جمله می توان به خرید تجهیزات و لوازم آزمایشگاهی، تحقیقاتی، پرداخت هزینه های خدمات آزمایشگاهی و میدانی و خرید مواد مصرفی جهت انجام كارهای پژوهشی اشاره نمود.
گرنت پژوهشی در دانشگاه های ایران عموما به استاد ارائه می شود و دانشجو باتوجه به میزان فعالیت خود حق التحقیق دریافت می كند.
علاوه بر موارد ذكر شده، اعضای هیئت علمی می توانند از گرنت های پژوهشی برای پرداخت هزینه خرید كتب، نشریات، نرم افزارها، هزینه عضویت در پایگاه های اطلاعاتی و همین طور هزینه چاپ مقالات در مجموعه مقالات و نشریات علمی معتبر استفاده كنند.
در ایران گرنت های پژوهشی فقط از طرف دانشگاه ها یا نهادهایی كه به صورتی كارفرمای برخی طرح های پژوهشی هستند اعطا نمی گردد بلكه صندوق پشتیبانی از پژوهشگران معاونت علمی ریاست جمهوری نیز به پژوهشگران برجسته این وام بلاعوض را اعطا می كند. این صندوق كه از سال ۱۳۸۲ با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی فعالیت خودرا شروع كرد از طرح های پژوهشی، پسادكتری، ثبت اختراعات، كرسی پژوهشی، پژوهانه(گرنت) حمایت می كند.
اما گرنت طرح های پژوهشی به راحتی و صرفا با دسترسی به نهادهای حمایت كننده كسب نمی گردد. پژوهشگران برخی رشته ها باتوجه به شرایط خاصی كه در دوره زمانی خاص ایجاد میشود ممكنست در كسب این مبالغ با چالش هایی روبه رو شوند. یكی از پژوهشگران علوم پایه در گفت و گو با ایسنا، یكی از اشكالات حوزه علوم پایه را نبود گرنت تحقیقاتی می داند و مدعی می شود: اگر به اندازه ای كه آمریكایی ها به پژوهشگران خود بودجه می دهند به ما هم داده شود 10 برابر آنها كار می نماییم.
شاید به دست آوردن بودجه های تحقیقاتی فقط مشكل پژوهشگران علوم پایه نباشد، مهدی حسنیان مهر می گوید: « بزرگ ترین مركزی كه گرنت های تحقیقاتی در رشته پزشكی را به پژوهشگران می دهد، مؤسسه ملی توسعه تحقیقات علوم پزشكی یا نیماد است، در صورتیكه این مؤسسه در اعطای گرنت ها به شدت سخت گیری می كند و تعداد گرنت هایی با اعطای آنها موافقت می شود در هر دوره نسبت به دوره قبل، كاهش چشم گیری پیدا كرده است.»
دكتر بهروز وحیدی، یكی از اعضای هیئت علمی دانشگاه صنعتی امیركبیر، هم معتقد می باشد یكی از چالش های مهم حوزه پژوهش تخصیص بودجه های پژوهشی لازم برای تهیه تجهیزات مورد ضرورت و تامین هزینه های پژوهشی مربوطه و همین طور تامین اساتید دانشگاه به جهت اینكه بدون دغدغه معیشتی بر روی كارهای پژوهشی خود متمركز شوند. این یعنی تامین بودجه پژوهش از راه گرنت یا سرمایه گذاری نهادهایی خارج از دانشگاه فقط دغدغه پژوهشگران علوم پایه نیست.
باتوجه به شرایط اقتصادی ویژه كشور و اهمیت مبالغی كه در حوزه های مختلف صرف كارهای گوناگون می شود، می توان با طراحی سازوكاری در دانشگاه ها به تخصیص بهتر منابع مالی موجود با وجود كمبود آنها كمك و با نظارت دقیق از هدررفت آنها جلوگیری كرد.




منبع:

1398/10/19
20:17:33
5.0 /5
3633
تگها: پزشكی , پژوهش , پشتیبان , تحقیقات
این مطلب آجاک را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترینهای مرتبط
نظرات بینندگان در این باره
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۳
آجاک : آینده پژوهی