آجاک - acak آینده پژوهی
پژوهشگران پیشنهاد كردند

راهكاری برای افزایش عزت نفس دختران

راهكاری برای افزایش عزت نفس دختران

عزت نفس از اساسی ترین نیازهای هر انسانی برای داشتن زندگی مؤثر و روابط صحیح با دیگران است. نتایج یک پژوهش انجام شده توسط پژوهشگران داخلی مؤید آنست که رفتار صحیح والدین با نوجوانان می تواند اثرات قابل توجهی بر عزت نفس آنان داشته باشد.


به گزارش آجاک به نقل از ایسنا، نوجوانی ازجمله مراحل رشد و تکامل است که آثارش در بلندمدت اهمیت خاصی دارد. روابط پدر و مادر با یکدیگر و فرزندان نقش تعیین کننده ای در سلامت روانی نوجوان بر جای می گذارد. اگر این روابط برمبنای درستی استوار باشد می تواند نوجوان را در گذار از این مرحله دشوار، یاری کند. برعکس نامناسب بودن روابط، زمینه را برای ایجاد مشکلات و انحرافات فراهم می آورد. الگوهای رفتاری مهمی که می توانند در تمام طول عمر بر زندگی فرد اثرگذار باشند، در این دوره شکل می گیرند.
به اعتقاد متخصصان، والدین نقش برجسته ای در شکل گیری رفتارهای سازنده و مخرب فرزندان دارند. در بین بحران هویت دوره نوجوانی نقش والدین و مهارت آنان در برقراری ارتباط مثبت و سازنده با فرزند نوجوانشان بسیار حساس و مهم است. گرچه در دوره نوجوانی به سبب برخی خاصیت های تکاملی نوجوانان ازجمله ارتباطات بیشتر با گروه همسالان، استقلال خواهی و آرمان گرایی، ارتباط نوجوان با خانواده کمتر می شود، اما همین روند تکاملی نیز در سایه خانواده و بستری که خانواده برای پرورش و تکامل نوجوان بوسیله ارتباط درست فراهم می آورد، خواهد بود.
در همین خصوص و در ارتباط با تأثیر مهارت های ارتباطی والدین بر میزان عزت نفس نوجوانان، تیمی پژوهشی از دانشگاه تربیت مدرس مطالعه ای را انجام داده است که نتایج آن اخیراً در فصل نامه «پایش» متعلق به پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی انتشار یافته است.
در این پژوهش نیمه تجربی که بر روی 77 نوجوان دختر یکی از دبیرستان های دولتی شهرستان دماوند و والدینشان انجام شده، پژوهشگران به کمک پرسشنامه اطلاعات مورد نیاز را گردآوری کرده اند. پیش از این کار، آنها باتوجه به نیازهای آموزشی والدین درباب بهبود مهارت های ارتباطی، ۱۶ جلسه آموزشی را طراحی نموده و در قالب آموزش گروهی در گروه های 10 نفره برای آنها اجرا کردند.
نتایج این مطالعه نشان داد که اجرای چنین برنامه های آموزشی برای ارتقای مهارت های ارتباطی والدین به شکل قابل توجهی در افزایش عزت نفس دانش آموزان دختر نوجوان مؤثر است.
ربابه معماریان، محقق دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تربیت مدرس و همکارانش دراین باره می گویند: «شناخت تغییرات رفتاری دختران نوجوان و طراحی برنامه مهارت های ارتباطی والدین توانست کمک نماید تا والدین ارتباط بهتری با نوجوان دختر خود برقرار کنند. درواقع برخورد با نوجوانان باید به شکلی باشد که به تشدید عصبانیت، عصیانگری و عناد منجر نشود».
به گفته آنها، «یافته های پژوهش ما همین طور نشان داد که چنین آموزش هایی می توانند سبب افزایش مسئولیت پذیری و سازگاری با مدرسه در دانش آموزان شود».
عزت نفس جزء خاصیت هایی است که وابستگی چندانی به عوامل مادی ندارد، بلکه نحوه ارتباط والدین با نوجوان و نحوه برخورد آنها با نیازهای روانی خاص این سنین در ایجاد آن به شکل مطلوب نقش بسیار مهم تری دارد.
معماریان و همکارانش معتقدند: «بررسی تحقیقات نشان می دهد که در خیلی از موارد عدم آگاهی والدین از نحوه رفتار با نوجوانان، علت پایین بودن میزان عزت نفس در آنها است و برعکس شناخت والدین از توانایی های دانش آموز دختر نوجوان یکی از فاکتورهای مهم در افزایش عزت نفس بوده است. با شناخت نوجوان، والدین مسئولیت ها و تصمیم گیری های مربوط به نوجوان را به آنها واگذار می کنند و این عوامل می تواند در افزایش عزت نفس اثرگذار باشد».
در این برنامه آموزشی، مواردی چون عدم مقایسه نوجوان با دیگران و توجه به نقاط مثبت او، توجه به نحوه بیان جملات و استفاده از کلمات محبت آمیز، پرهیز از جملات دستوری درکنار رعایت احترام در برقراری ارتباط ازجمله مواردی بود که به والدین ارائه شد.
مجریان این پژوهش باتوجه به نتایج مثبت آن پیشنهاد داده اند که جهت ارتقای سلامت دختران نوجوان، توجه ویژه ای به آموزش والدین برمبنای نیاز و خصوصیات دوران نوجوانی شود.



1400/01/16
20:00:49
0.0 /5
511
تگها: ارتباطات , پزشكی , پژوهش , تحقیقات
این مطلب آجاک را پسندیدید؟
(0)
(0)

تازه ترینهای مرتبط
نظرات بینندگان در این باره
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۴
آجاک : آینده پژوهی