آجاک - acak آینده پژوهی
در یك مطالعه مروری مطرح شد؛

ارتباط مستقیم بین آلودگی هوا و بروز دیابت حاملگی

ارتباط مستقیم بین آلودگی هوا و بروز دیابت حاملگی

آجاک: یافته های یک مطالعه مروری نشان داد که آلودگی هوا با بروز دیابت حاملگی ارتباط مستقیم دارد. بنا بر این تلاش مستمر برای کاهش آلودگی ذرات هوای محیط و بهبود بیشتر کیفیت هوا برای به حداقل رساندن اثرات منفی کوتاه مدت و بلندمدت بر سلامتی زنان حامله ضرورت دارد.



به گزارش آجاک به نقل از ایسنا، دیابت حاملگی یکی از شایع ترین عوارضی است که در دوران حاملگی رخ می دهد. این اختلال با نتایج نامطلوب برای مادران و فرزندانشان هم راه است و علت آن افزایش مقاومت به انسولین است. در زمان حاملگی جفت برای اطمینان از رسیدن گلوکز یا قند به جنین، هورمون های خاصی ترشح می کند که ممکنست موجب بروز دیابت حاملگی شود.

شیوع دیابت در زمان حاملگی در سطح جهان بین مناطق مختلف بین یک تا ۳۰ درصد متفاوت می باشد. این اختلال با نتایج نامطلوب حاملگی و زایمان مانند سقط خودبه خودی، مرده زایی، پره اکلامپسی، فشار خون حاملگی، افت قند جنین، جنین درشت، زردی، زایمان سخت و لطمه های مادر و نوزاد هم راه است. همین طور دیابت حاملگی می تواند با نتایج طولانی مدت سلامتی برای مادران مانند افزایش ریسک دیابت نوع دو در آینده، بیماریهای قلبی و عروقی، اختلالات چربی و سندرم متابولیک همراه باشد. بعلاوه ممکنست برای کودکان نیز مشکلاتی مانند افزایش فشار خون، چاقی، دیابت نوع دو، بیماریهای قلبی و.... همراه باشد.

بروز دیابت حاملگی می تواند تحت تاثیر عوامل ژنتیکی یا محیطی باشد و آلودگی هوا یکی از محرک های محیطی است که ممکنست زنان حامله را مستعد مبتلاشدن به دیابت حاملگی کند.

مطالعات مختلفی رابطه بین قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا و خطر دیابت حاملگی را بررسی نموده و نشان داده اند که قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا و مواجهه با ذرات معلق کم تر از ۲.۵ میکرومتر، ذرات معلق کم تر از ۱۰ میکرومتر، دی اکسید گوگرد، دی اکسید نیتروژن و مونوکسید کربن می تواند خطر دیابت حاملگی را افزایش دهد.

شناسایی عوامل مؤثر در خطر ایجاد دیابت بارداری، اهمیت زیادی دارد و می تواند در جهت مداخلات مناسب در بارداری، بسیار مهم باشد. به همین دلیل پژوهشگران پژوهشکده غدد درون ریز دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با انجام یک مطالعه مروری نظام مند، مقالات انتشار یافته در حوزه ارتباط آلودگی هوا بر بروز دیابت حاملگی را مورد بررسی قرار دادند.

برای انجام این مطالعه و یافتن مقالات مرتبط، پژوهشگران پایگاه های اطلاعاتی معتبر بین المللی و فارسی را جستجو کردند و بیش از ۳۶ هزار مقاله را مورد بررسی قرار دادند. از بین این مقالات، ۳۱ مقاله شرایط مورد نظر این مطالعه را داشتند و بیشتر بررسی شدند.

این ۳۱ مقاله، شامل ۲۹ مطالعه کوهورت، یک مطالعه مورد-شاهدی و یک مطالعه مقطعی بودند. این مطالعات در هفت کشور انجام شده بودند که بیشتر آنها کشورهای توسعه یافته غربی مانند آمریکا و کشورهای اروپایی بودند. ۱۲ مورد از آنها در آمریکا، ۱۰ مورد در چین، سه مورد در تایوان، دو مورد در استرالیا، یک مورد در کانادا، یک مورد در سوئد، یک مورد دانمارک و یک مورد در ایران انجام شده بود.

بررسی های این مطالعه نشان دهنده ارتباط مستقیم آلاینده های هوا و دیابت حاملگی بود و در این مطالعه تاثیر مواجهه با آلاینده ها در زمان های پیش از بارداری، سه ماهه اول حاملگی و سه ماهه دوم حاملگی مورد بررسی قرار گرفت.

بررسی نظام مند این مطالعات نشان داد که عواملی مانند التهاب، استرس اکسیداتیو، اختلال عملکرد سلول های بتای پانکراس، عدم تعادل عصبی هورمونی، عدم تعادل میکروبیوتای روده و مقاومت به انسولین ممکنست در ارتباط بین آلودگی هوا و دیابت حاملگی دخیل باشند.

در این بررسی ها عنوان شده است که سفارش های بالینی برای سلامت مادر باید باتوجه به این مسئله بهبود یابد و باتوجه به اهمیت سطح غیرطبیعی گلوکز به عنوان یک عامل خطر بالقوه برای دیابت و نتایج نامطلوب حاملگی، تلاش مستمر برای کاهش آلودگی ذرات هوای محیط و بهبود بیشتر کیفیت هوا برای به حداقل رساندن اثرات منفی کوتاه مدت و بلندمدت بر سلامتی زنان حامله لازم است.

این پژوهشگران می گویند که بااینکه منابع اصلی آلودگی هوا خارج از کنترل افراد است، زنان حامله همچنان باید از روش های مواجهه کم تر با آلودگی هوا باخبر شوند. علاوه براین، نهادهای مسئول مراقبت های بهداشتی عمومی باید بوسیله آمادگی شبکه مراقبت های بهداشتی، غربالگری برای گلوکز مختل شده و هشدارهای بموقع، سفارش های پزشکی و آموزش بهداشت، وقوع دیابت حاملگی را کاهش دهند.

به گفته این پژوهشگران، انجام مطالعات بیشتر در کشورهای درحال توسعه با سطوح بالای آلودگی هوا لازم است.

در انجام این تحقیق سیما نظرپور و فهیمه رمضانی تهرانی؛ پژوهشگران مرکز تحقیقات اندوکرینولوژی تولیدمثل پژوهشکده غدد درون ریز دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با یکدیگر مشارکت داشتند.

یافته های این مطالعه آبان ماه سال ۱۴۰۰ بصورت مقاله علمی با عنوان «ارتباط آلودگی هوا با بروز دیابت بارداری: یک مرور نظام مند» در مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران انتشار یافته است.





منبع:

1401/04/29
21:01:16
0.0 /5
431
این مطلب آجاک را پسندیدید؟
(0)
(0)

تازه ترینهای مرتبط
نظرات بینندگان در این باره
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳
آجاک : آینده پژوهی