آجاک - acak آینده پژوهی
در یك مطالعه بالینی عنوان شد

بهبود التهاب روده با مصرف بذر کتان

بهبود التهاب روده با مصرف بذر کتان

آجاک: انجام یک مطالعه بر روی 75 بیمار مبتلا به کولیت اولسراتیو نشان داد که مصرف بذر کتان می تواند موجب بهبود شاخصهای التهابی این بیماری شود.



به گزارش آجاک به نقل از ایسنا، بیماری التهابی روده (IBD) یک بیماری التهابی مزمن است که موجب التهاب مخاط روده می شود. این بیماری دارای دوره های عود و بهبود است. بنا بر این می تواند برای مدتی شدت پیدا کند و برای مدتی بهبود یابد.

این بیماری به شکل بیماری «کرون» و یا بیماری «کولیت اولسراتیو» تظاهر پیدا می کند. در بیماری کرون تمام قسمت های دستگاه گوارش و در بیماری کولیت اولسراتیو بافت مخاطب روده بزرگ گرفتار التهاب می شود.

با وجود اینکه علت اصلی بیماری التهابی روده مشخص نشده است، اما عوامل محیطی، عفونت ها، شرایط ایمنی و ژنتیکی افراد، بعنوان دلیلهای اصلی بروز این بیماری مطرح شده اند.

پاسخ ایمنی بدن و وجود تعادل بین فاکتورهایی که در التهاب نقش دارند، در فعالیت این بیماری نقش مهمی دارند. در سالهای اخیر نیز بر نقش آنتی اکسیدان های غذایی، غذاهای مفید و تعادل باکتری های مفید روده در درمان التهاب روده تاکید زیادی شده است.

بررسی ها نشان داده که بذر گیاه کتان، دارای ترکیباتی است که فعالیت آنتی اکسیدانی دارد و می تواند پاسخ التهابی را کم کند. مطالعه بر روی حیوانات تاثیر مشتقات بذر کتان را در کاهش شدت بیماری IBD و بهبود باکتری های مفید روده، تایید کرده است؛ ولی با توجه به این هیچ مطالعه انسانی تاثیر آنرا بر وضعیت بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو بررسی نکرده است.

بر همین اساس پژوهشگران با انجام یک مطالعه تاثیر بذر کتان آسیاب شده و روغن بذر کتان را در بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو بررسی کردند.

برای بررسی تاثیر این ماده میزان پروتئین واکنشی C با حساسیت بالا (hs-crp) و اینترلوکین-۱۹ در خون بعنوان نشانگرهای زیستی التهاب، کیفت زندگی بیماران و شاخص میزان فعالیت بیماری و بیان یک ژن دخیل در این بیماری (ژن TLR-۴)، پیش از شروع و پس از اختتام مطالعه در بیماران گرفتار کولیت اولسراتیو اندازه گیری شد.

برای انجام این مطالعه، پژوهشگران از بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو جهت شرکت در این تحقیق دعوت نمودند و ۹۰ بیمار گرفتار انواع خفیف تا متوسط فعال که شرایط لازم را داشتند، انتخاب شدند و در نهایت ۷۵ بیمار، مطالعه را به انتها رساندند.

شرکت کنندگان در این تحقیق بصورت تصادفی به سه گروه، روغن بذر کتان، بذر کتان آسیاب شده و گروه کنترل تقسیم شدند. برای افراد گروه کنترل مداخله ای انجام نشد و از آنها خواسته شد که تنها پروتکل درمانی معمول خودرا ادامه دهند. اعضای گروه بذر کتان آسیاب شده، ۱۵ گرم بذر کتان آسیاب شده را در یک وعده با یک لیوان آب بلافاصله پس از صبحانه و ۱۵ گرم را در یک وعده عصرانه به مدت ۱۲ هفته مصرف کردند. همین طور شرکت کنندگان گروه روغن بذر کتان نیز ۱۰ گروه از روغن این گیاه را به تنهایی و همراه با سالاد به مدت ۱۲ هفته مصرف کردند.

یافته های این مطالعه نشان داد که بذر کتان آسیاب شده و روغن بذر کتان می توانند نشانگرهای التهابی را کاهش دهند. همین طور مصرف بذر کتان، به هر دو شکل، می تواند شدت بیماری را کاهش داده و موجب بهبود کیفیت زندگی افراد شود. ولی تفاوت مدلول داری در سطوح بیان ژن در رابطه با این بیماری ایجاد نشد.

پژوهشگران این مطالعه عنوان می کنند که این تحقیق نخستین مطالعه انسانی در مورد تاثیر بذر کتان بر فاکتورهای التهابی، کیفیت زندگی، شدت بیماری و سطوح بیان ژن TLR۴ در بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو خفیف تا متوسط شمرده می شود.

این پژوهشگران پیشنهاد می کنند که در مطالعات آینده از بذر کتان در دوره طولانی تر و با دزهای بالاتر استفاده کنند تا تاثیر آن بر میزان TLR۴ مشاهده شود.

در انجام این مطالعه، نوا مرشدزاده از گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی کرمان، شبنم شاهرخ، وحید چالشی و محمدرضا زالی؛ پژوهشگران پژوهشکده بیماریهای گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، سهیلا کریمی، پروین میرمیران؛ پژوهشگران مرکز تحقیقات تغذیه و غدد درون ریز دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با یکدیگر مشارکت داشتند.

یافته های این تحقیق بصورت مقاله علمی با عنوان «اثرات مکمل بذر کتان بر بیان ژن و التهاب در بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو» در نشریه بین المللی Clinical Practice انتشار یافته است.





منبع:

1401/02/11
11:40:44
0.0 /5
503
تگها: آینده , پزشكی , پژوهش , تحقیقات
این مطلب آجاک را پسندیدید؟
(0)
(0)

تازه ترینهای مرتبط
نظرات بینندگان در این باره
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
آجاک : آینده پژوهی