آجاک - acak آینده پژوهی

فرصت پیش روی ایران برای حضور در جمع ۱۰ کشور برتر هوش مصنوعی جهان

فرصت پیش روی ایران برای حضور در جمع ۱۰ کشور برتر هوش مصنوعی جهان

عضو هیات علمی دانشکده مدیریت دانشگاه تهران اظهار داشت: پنجره فرصت در حوزه هوش مصنوعی که پیش روی ایران و سایر کشورها گشوده شده، فرصت خیلی مهمی است تا با کمی حمایت به سادگی جزو ۱۰ کشور برتر در زمینه هوش مصنوعی قرار گیریم.


به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، رهبر معظم انقلاب در دیدار با تعدادی از نخبگان علمی کشور بر اهمیت و ارجمندی نخبگان نزد ملت و نظام اسلامی صحبت کردند.
ایشان تاکید کردند که دانشمندان ما باید بتوانند برای آینده علمی کشور برنامه ریزی کنند، در واقع نقطه مطلوب ما در نظر ایشان زمانی است که سایر کشورها و فرهنگ ها برای فراگیری علوم و فنونی که به دست متخصصان ایرانی خلق شده است، به فراگیری زبان فارسی نیاز پیدا کنند.
ایشان تاکید کردند که در علم باید آفرینشگر باشیم. در واقع به جهت اینکه علم بتواند پاسخی برای بحران های کشور داشته باشد، نیازمند آن است آفرینشگرانه آنرا بشناسیم و به کار گیریم. با عنایت به بحران های امروز نظیر آب، ترافیک، مشکلات زیست محیطی، صدمه های اجتماعی، تخلیه روستاها، ضعف در نظام پولی، مالی، مالیاتی، بانکی، نظام تولید و توزیع ثروت و همگی آنها باید به برکت علم و آفرینشگری در این عرصه راهکارهای لازم را استخراج کرد.
از دیدگاه رهبری هوش مصنوعی در بین فنون عالیه جهان برای مدیریت کشور و حل بحران ها، جایگاهی آینده ساز دارد، بنابراین ایشان تاکید دارند که با دریافت خط مشی ها باید آن گونه کار نماییم که در چند سال آینده جزو ۱۰ کشور برتر هوش مصنوعی جهان باشیم.
در حال حاضر سهم هوش مصنوعی از تولید ناخالص داخلی یک درصد است که مطلوب است این میزان به پنج درصد برسد.
در همین راستا مهدی محمدی عضوهیات علمی دانشکده مدیریت دانشگاه تهران روز جمعه در مورد وضعیت کنونی ایران در زمینه استفاده از فناوری هوش مصنوعی در گفت وگویی با خبرنگار علم وآموزش ایرنا عنوان کرد: در سطوح مختلفی می توانیم، ارزیابی از وضعیت کشور در زمینه هوش مصنوعی داشته باشیم. نخستین سطح در زمینه تولید مقالات علمی بین المللی است، در این حوزه متوسط رتبه ما از نظر مقالات در پایگاه وب آو ساینس رتبه ۱۴ جهان است و از منظر مقالات در پایگاه سایمگو در سالهای اخیر در رتبه ۱۵ تا ۱۶ دنیا قرار داشته ایم.
وی بیان نمود: با عنایت به این آمار میتوان گفت رتبه تولیدات علمی در این عرصه خیلی بد نیست و با کمی حمایت به سادگی جزو ۱۰ کشور برتر در زمینه هوش مصنوعی قرار می گیرد.
عضو هیات علمی دانشکده مدیریت دانشگاه تهران با اشاره به اینکه متاسفانه اشتباهی در سالهای گذشته در زمینه اعلام رتبه کشور در زمینه فناوری های نوین رخ داده است، اظهار داشت: در رتبه بندی های تکنولوژی های جدید در کشور به دنبال اعلام شاخص مقاله بوده ایم، به صورت مثال در حوره فناوری نانو، رتبه چهارم دنیا هستیم، اما فقط از نظر تولید مقالات به این شکل است و از نظر تولید محصولات نانویی یا اقتصاد نانو تکنولوژی در این جایگاه قرار نداریم.
محمدی افزود: در حوزه هوش مصنوعی هم همین گونه است، اگر شاخص درست به جهت اینکه ارزیابی درست نداشته باشیم، مسیر به بیراهه می رود.
وی با اشاره به اینکه در ارزیابی رتبه کشور در تکنولوژی های جدید فقط تولید مقالات علمی را درنظر می گیریم، اظهار داشت: باید بتوانیم اثرگذاری فناوری بر صنایع مختلف و اقتصاد هوش مصنوعی را در رتبه بندی جهانی خود اعمال نماییم.

جایگاه ۳۰تا ۵۰ اقتصاد هوش مصنوعی ایران در دنیا
وی ضمن اشاره به این که مقاله علمی یک شاخص از ده ها شاخصی است که می تواند عملکرد یک سیستم نوآورانه را در یک حوزه تکنولوژی جدید مثل هوش مصنوعی نشان دهد، اظهار داشت: در کنار تولید مقالات علمی باید ارزش اقتصادی محصولات حاصل از هوش مصنوعی، اثرگذاری هوش مصنوعی بر صنایع مختلف و اقتصاد هوش مصنوعی را اندازه گیری نماییم و شاخصهای دیگر مثل تعداد پتنت و اختراعاتی که در حوزه هوش مصنوعی در سطح بین المللی ثبت کرده ایم، می تواند مبنا باشد.
دبیر سابق ستاد اقتصاد دیجیتال معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اظهار داشت: اگر شاخصهای دیگر را کنار هم بگذاریم رتبه ما خیلی خوب نیست و کشور از منظر اقتصاد هوش مصنوعی در رتبه ۳۰ تا ۵۰ دنیا قرار دارد.
محمدی که اخیرا مسئولیت دبیری ستاد اقتصاد دیجیتال را واگذار کرده و به منصب هیات علمی دانشگاه تهران بازگشته است، اظهار داشت: بالغ بر هشت مرکز شتاب دهی و نوآوری تخصصی در حوزه هوش مصنوعی داریم که به استارتاپ ها و شرکتهای دانش بنیان این حوزه کمک می کنند. ۲ صندوق تخصصی حمایتی از حوزه هوش مصنوعی راه اندازی شده که هر دو در ابتدای راه هستند و هنوز منابع مالی آنها به صورت کامل تخصیص داده نشده است.


توسعه ۳۲۰ محصول توسط شرکتهای دانش بنیان حوزه هوش مصنوعی
عضو هیات علمی دانشگاه تهران اضافه کرد: شرکتهای دانش بنیانی که در حوزه هوش مصنوعی فعال می باشند، بالغ بر ۳۲۰ محصول و خدمت هوش مصنوعی در کشور توسعه داده اند که پایه این خدمات و محصولات عموما بر اساس فناوری های پایه هوش مصنوعی است؛ به صورت مثال بر مبنای تحلیل تصاویر، خدماتی از قبیل دریافت تایید احراز هویت برای ثبت نام کد بورسی عرضه نموده اند از راه هوش مصنوعی انجام می شود.
وی اظهار داشت: یک سری از محصولات و خدمات از راه تحلیل تصاویر، یک سری از راه تحلیل صوت هستند که به آنها دستیاران صوتی هوشمند می گوییم یا از راه تحلیل محتوا متون حجیم و زیاد در شبکه های اجتماعی است.
محمدی خاطرنشان کرد: تمام نرم افزارهای اصلی بزرگ دانش بنیان مانند آپارات، فیلیمو و غیره هم اکنون از سیستم های هوش مصنوعی استفاده می نمایند و حجم اقتصادی که در حال شکل گیری و رشد است هنوز به ابعادی نرسیده که بتوانیم به یک اقتصاد قوی از منظر هوش مصنوعی اشاره نماییم.
وی خاطرنشان کرد: تا سال ۲۰۳۰ حجم اقتصادی هوش مصنوعی به ۱۶ تریلیون دلار خواهد رسید که چیزی حدود ۱۶ درصد تولید ناخالص داخلی جهان است. اگر بخواهیم ۱۶ درصد اقتصاد کشور را به این عدد برسانیم، باید خیلی بیشتر از این ها حجم اقتصاد هوش مصنوعی باشد و حمایت های گسترده تری باید اتفاق بیفتد.
محمدی در مورد حجم فروش شرکت ها در بازار اضافه کرد: از ۳۲۰ محصول در زمینه هوش مصنوعی، بخش عمده آنها محصولاتی است که بر مبنای آنها شرکت ها، دانش بنیان شده اند، یعنی محصول وارد بازار شده است، اما چون خیلی از این محصولات در ابتدای راه هستند حجم اقتصادی خیلی زیادی تولید نکرده اند، بعضی از آنها که شامل شرکتهای بزرگ دانش بنیان فعال در زمینه هوش مصنوعی هستند، توانستند حجم اقتصادی بزرگ ارائه کنند و درآمد آنها افزوده شده است.
استاد دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: شرکتهای فعال حجم اقتصادی رو به رشد در زمینه هوش مصنوعی در کشور دارند، ولی این که حجم آنها چقدر است، برآورد دقیقی وجود ندارد.

قرار گرفتن ایران در میان ۱۰ کشور برتر دنیا از لحاظ علمی کار پیچیده ای نیست
دبیر سابق ستاد اقتصاد دیجیتال دانش بنیان اظهار داشت: پنجره فرصت در حوزه هوش مصنوعی که پیش روی ما و سایر کشورها باز شده، فرصت خیلی مهمی است که اگر بتوانیم از آن استفاده نماییم، حتما اقتصاد خیلی بزرگی دارد و می تواند ما را پیشتاز کند. البته باید به این نکته هم نگاه نماییم. قرار گرفتن جزو ۱۰ کشور برتر دنیا در این عرصه، خیلی کار پیچیده و سختی نیست، چون عمده اقتصاد هوش مصنوعی دنیا و عمده تولیدات علمی هوش مصنوعی دنیا را دو کشور چین و آمریکا انجام می دهند. حالا دو قطبی در حوزه هوش مصنوعی داریم و بقیه کشورها با فاصله از آنها قرار دارند.
وی خاطرنشان کرد: ۷۰ درصد اختراعاتی که در حوزه بلاکچین، هوش مصنوعی، اینترنت اشیاء در دنیا در حال انجام می باشد، توسط دو کشور چین و آمریکا صورت می گیرد، ۸۰ درصد استارتاپ ها و شرکتهای بزرگ هوش مصنوعی دنیا در این دو کشور است و بقیه با فاصله از آنها هستند.
محمدی اظهار داشت: ازاین رو نزدیک شدن به بقیه کشورها کار خیلی سختی نیست، اما نزدیک شدن به آن دو کشور کار سخت و پیچیده ای است و با آنها فاصله زیاد داریم، اگر می خواهیم در حوزه هوش مصنوعی توسعه پیدا نماییم باید به یکی از این دو قطب اقتصادی و فناورانه دنیا نزدیک شویم و همکاری نماییم.
محمدی افزود: با عنایت به سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین می توانیم از این ظرفیت استفاده نماییم و یکی از محورهای مهم همکاری را به سمت همکاریهای اقتصادی و فناورانه علمی در حوزه هوش مصنوعی ببریم.

ایران و ترکیه دو کشور اول حوزه هوش مصنوعی در منطقه
این استاد دانشگاه در مورد وضعیت ایران در منطقه در حوزه هوش مصنوعی اظهار داشت: هم اکنون ایران و ترکیه، دو کشور اول این حوزه در منطقه هستند. به لحاظ تولید مقالات علمی هم ایران و ترکیه با فاصله از بقیه کشورها جزو برترین ها در منطقه قرار دارند و از نظر اقتصاد هوش مصنوعی و تعداد شرکتهای هوش مصنوعی باز ایران و ترکیه، دو کشور اول منطقه محسوب می شوند.


1400/09/26
23:24:30
0.0 /5
573
این مطلب آجاک را پسندیدید؟
(0)
(0)

تازه ترینهای مرتبط
نظرات بینندگان در این باره
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۱
آجاک : آینده پژوهی