آجاک - acak آینده پژوهی
رییس جهاد دانشگاهی:

نظام ملی نوآوری و فناوری کشور نیازمند عارضه یابی است

نظام ملی نوآوری و فناوری کشور نیازمند عارضه یابی است

به گزارش آجاک رئیس سازمان جهاد دانشگاهی ضمن اشاره به وجود انواع موازی کاری ها، تداخل کاری و تعدد مسئولیت در نظام ملی نوآوری و فناوری کشور، تبدیل روان علم به فناوری و ثروت را در گرو عارضه یابی و اصلاح صحیح این نظام دانست.


انواع موازی کاری ها و تعدد مسئولیت ها و تصمیم گیری های بین دستگاهی در حوزه نظام ملی نوآوری و فناوری در کشورمان، فعالان این حوزه بسیار مهم و اثرگذار در پیشرفت و توسعه اقتصادی کشور را گرفتار سردرگمی کرده است.
در حال حاضر معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و سازمان جهاد دانشگاهی بعنوان دو سازمان محوری در این عرصه فعال می باشند و این دو مجموعه تولید علم و تبدیل روان آن به فناوری و ثروت را مدیریت می کنند.
مطالب فوق بخشی مهم از صحبت های حمیدرضا طیبی رئیس سازمان جهاد دانشگاهی کشور است که در مصاحبه اختصاصی با ایرنا ابراز داشته است.
به گزارش آجاک به نقل از خبرگزاری ایرنا، سازمان جهاد دانشگاهی در طول سالهای قبل با تاکید بر دانش و توانمندی متخصصان و پژوهشگران خود و بر مبنای نیازهای جامعه در طول سالهای بعد از پیروزی انقلاب اسلامی اقدامات چشم گیر و بزرگی در بومی سازی و انتقال دانش فنی روز دنیا در حوزه های مختلف همچون پزشکی، فنی مهندسی و علوم پایه، کشاورزی و علوم انسانی داشته است.
این سازمان بر مبنای وظیفه ذاتی خود که همان ارتباط دانشگاه و صنعت است، با پشتیبانی از حوزه پژوهش در دانشگاه ها و مراکز علمی و همینطور امضای قراردادهای علمی و پژوهشی با مراکز و سازمان های مختلف به منظور قطع وابستگی کشورمان طرح های تحقیقاتی بسیاری را جهت استفاده در بخش های مختلف به صورت کاربردی در چارچوب فناوری پیاده سازی و به سرانجام رسانده است.
رهبر معظم انقلاب هم در طول سالهای قبل همواره ضمن تشویق روحیه خودباوری ملی در میان جهادگران دانشگاهی همچون در سال ۱۳۸۶ از این مجموعه بعنوان مولود مبارک انقلاب نام برده و فرموده اند: بنده به جهاد دانشگاهی اعتقاد راسخ دارم.
طراحی و ساخت دکل حفاری با محرک برقی با عمق ۲۰ هزار فوت و مجهز به سیستم تصفیه گل و فوران گیر برای حفر چاه های نفت، طراحی سیستم برق و کنترل دکل های حفاری، طراحی دستگاه لوله مغزی سیار برای سرویس و تعمیرات و تکمیل چاه های نفت حفاری، طراحی بازوهای بارگیری نفت خام با طول بلند کننده ۶۵۰۰ متر به منظور انتقال ایمن و آسان نفت و فرآورده های نفتی و یا معیانات گازی از ساحل به کشی و بالعکس، طراحی و ساخت مته های دندانه ای سه کاجی و همینطور مته PDC برای حفر چاه های نفتی و همینطور ساخت سامانه جلوگیری از تشکیل رسوب در کف مخازن نفتی و مواد موثره تعلیق شکن برای نمک زدایی از نفت همچون محصولاتی است که سازمان جهاد دانشگاهی با حمایت و استفاده از دانش پژوهشگران در طول سالهای قبل جهت استفاده در صنعت نفت کشور بومی سازی کرده است.
طراحی و ساخت سیستم رانش و سامانه کنترل و نظارت قطار مترو، الکتروموتورهای معکوس گرد، موتور گیربکس ۱۲ هزار دور خورشیدی، سیستم لایه نشانی تحت خلا، محصول الکتروفیلتر و بگ فیلترها با راندمان بالای غبارگیری جهت استفاده در کارخانجات تولید سیمان، صنایع فلزی و فولادی و صنایع پالایشگاهی، تولید سرامیک های نسوز، طراحی و ساخت صداگیر داخلی رگولاتورهای اکسیال با خصوصیت مقاوم در مقابل انفجار مورد استفاده در صنایع خودروسازی، نفت، گاز، پتروشیمی، صنایع دفاعی، ساختمان سازی و صنایع برودتی، سامانه تست تجهیزات دوار با قابلیت تست ۵ هزار اسب بخار و سرعت ۳۷ هزار دور بر دقیقه که برای تست گیربکس، توربین و سایر تجهیزات دوار استفاده می شود و استحصال فلزات گروه PGM از کاتالیست های کهنه خودرو و بازیابی فلزات گرانبها از پسماندهای الکترونیکی تعدادی دیگر از محصولات این سازمان در بخش فنی مهندسی بشمار می رود.

بارها اشکالات نظام ملی نوآوری و فناوری را منتقل کرده ایم
رییس جهاد دانشگاهی با اشاره به انواع و اقسام تداخل و موازی کاری ها بین چندین وزارت خانه و سازمان در نظام ملی نوآوری و فناوری در کشور به منظور تبدیل علم به ثروت می گوید: تابحال چندین بار همچون در سال ۱۳۹۳ به هنگام بازدید دکتر روحانی رئیس جمهوری سابق کشور از نمایشگاه دستاوردهای موسسه رویان، وابسته به جهاد دانشگاهی این مسئله را به دولت منتقل کرده ایم.


طیبی با تاکید بر اینکه، در نظام ملی نوآوری و فناوری در کشورمان مسئولیت ها به شکل صحیحی تعریف نشده است، بیان نمود: دکتر روحانی هم وجود چنین مسئله ای را پذیرفت و قرار شد برای رفع این مسائل شورایی مرکب از وزیر علوم، وزیر بهداشت، معاونت علم و فناوری و همینطور رئیس جهاد دانشگاهی تشکیل گردد.
طرح پیشنهادی جهاد برای نظام ملی نوآوری و فناوری به نتیجه نرسید
رییس جهاد دانشگاهی با اشاره به دغدغه این سازمان در ساماندهی هرچه بهتر نظام ملی نوآوری و فناوری در کشور اظهار داشت: با پیگیری های جهاد آقای آشنا رئیس مرکز استراتژیک ریاست جمهوری کارگروهی مرکب از معاونان وزارت خانه های علوم، بهداشت و معاونت علمی و فناوری و معاون پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی تشکیل داد و بنده هم در جلسات شرکت می کردم.
طیبی اضافه کرد: قرار شد هر یک از این دستگاههای مذکور در مورد عارضه یابی نظام ملی نوآوری و فناوری کشور پیشنهادات خویش را ارائه نمایند.
وی با اشاره به تدوین طرحی از جانب سازمان جهاد دانشگاهی به منظور ساماندهی نظام نوآوری و فناوری در کشور اظهار داشت: ما بعنوان جهاد دانشگاهی طرح و پیشنهادی را که خیلی روی آن کار کرده بودیم، در دو سه جلسه با حضور اعضا عرضه کردیم و قرار شد پیشنهاد نهایی عرضه شود که خبری نشد.
طیبی می گوید: بعدها متوجه شدیم که یکی از کارکنان مرکز تحقیقات استراتژیک پیشنهاد جهاد دانشگاهی را درمورد عارضه یابی نظام نوآوری و فناوری بعنوان یک پروژه از سوی خود عرضه کرده و از مرکز استراتژیک ریاست جمهوری هم بودجه برای آن گرفته است و در کل نتیجه ای از این جلسات بیرون نیامد.
وی در پاسخ به این که طرح جهاد دانشگاهی در رابطه با ساماندهی نظام ملی نوآوری و فناوری کشور چه بوده است، اظهار داشت: در این طرح شرح وظایف شورایعالی انقلاب فرهنگی بعنوان سیاست گذار عالی کشور برای نظام نوآوری و فناوری و نوع ارتباط آن با مجلس و مجمع تشخیص مصلحت نظام و همینطور دولت در حوزه برنامه ریزی و اجرا و همینطور وظایف و تقسیم مسئولیت ها بین دستگاههای مختلف در رابطه با این نظام مشخص شده بود.
رییس جهاد دانشگاهی معتقد است: باید بر مبنای برنامه ریزی، شورایعالی انقلاب فرهنگی یک مأموریت کلان ملی در حوزه نوآوری و فناوری و یک تقسیم کار بین وزارت خانه ها و دستگاههای مختلف صورت گیرد و وظیفه شورایعالی انقلاب فرهنگی مشخص باشد که متاسفانه در شرایط فعلی این برنامه ریزی در حوزه طرح های ملی کشور وجود ندارد.
عدم ارجاع نیازهای کشور به جهاد، اصلی ترین مشکل این نهاد
رییس جهاد دانشگاهی در ادامه، ضمن تاکید بر سهم و نقش این سازمان در بومی سازی خیلی از محصولات مورد نیاز کشور در طول سالهای بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، یکی از اشکالات اصلی این سازمان را هم اکنون نبود اراده لازم در سیستم اجرایی کشور به منظور تعریف یک برنامه مشخص، مدون برای اعلام و ارجاع نیازهای خود در بخش های مختلف به جهاد دانشگاهی عنوان نمود.

طیبی یکی از اشکالات اصلی کشور در شرایط فعلی را نبود استراتژی توسعه صنعتی در کشور و مشخص نبودن اولویت ها و نیازهای بخش های مختلف دانست و اظهار داشت: در واقع مشکل جهاد دانشگاهی این است که نیازهای بخش های مختلف کشور به درستی اعلام نمی گردد و این ما هستیم که باید به شکلی جهت استفاده از فناوری های مورد نیاز بخش صنعت به دنبال آنها باشیم.
وی می گوید: متاسفانه ما خودمان باید برویم دنبال این که کشور در بخش های مختلف چه تجهیزات و فناوری هایی نیاز دارد. بعنوان مثال صنعت سیمان در کشور درحال توسعه است پس نیازمند الکتروفیلتر و برج خنک کن است و روی این بخش کار کردیم و به هر شکلی شده با پیگیری های فراوان این محصول را تجاری سازی و وارد صنعت کردیم.
طیبی با اشاره به نوع اقتصاد کشورمان که بیشتر بر پایه نفت و مشتقات نفتی است، اضافه کرد: به سبب حجم زیاد حفاری در کشور نیازمند ساخت و بومی سازی دکل های نفتی هستیم و جهاد هم با عنایت به اشراف لازم در حوزه برق و مکانیک، نوآوری هایی برای کشور به ارمغان آورده است.
وی معتقد است: اگر بخواهیم اقتصاد کشورمان بر پایه اقتصاد دانش بنیان استوار باشد، باید نظام ملی نوآوری و فناوری از یک گردش روان در داخل کشور برخوردار باشد و این هم در گرو حمایت و عزم همه مسئولان ارشد کشور از تولید داخلی و پیشگیری از واردات محصولاتی است که مشابه آن در داخل کشور بومی سازی شده است.
جهاد دانشگاهی نیازمند مأموریت های فناورانه است
رییس جهاد دانشگاهی کشور در ادامه، با تاکید بر این که برای پیشگیری از موازی کاری ها باید برای جهاد دانشگاهی مأموریت ویژه فناورانه تعریف شود، اضافه کرد: بعنوان مثال میتوان مأموریت راه اندازی واحدهای تحقیق و توسعه (R&D) صنایع کوچک و متوسط را به جهاد دانشگاهی سپرد.
طیبی با بیان اینکه، هم اکنون بخش زیادی از صنعت کشور دانش بنیان نیست و به سبب هزینه بالای تحقیق و توسعه از داشتن چنین واحد مهمی به منظور ارتقای فناوری و بهره وری محروم هستند، اضافه کرد: بعنوان مثال در کشور آلمان برخی سازمان ها این مسئولیت را عهده دار هستند و ۵۰ درصد پول تحقیق و توسعه را دولت می دهد، این سوبسید برای ارتقای مناسب و به روز شدن فناوری است.
وی با ذکر مثالی دیگر اظهار داشت: در کره جنوبی هم بر مبنای یک برنامه و مانیتورینگ هوشمند، بخش صنعت این کشور از وام ها و سوبسیدهای ویژه ای برای ارتقای فناوری و توسعه بازار برخوردارست.
۴۱ طرح فناورانه جهاد دانشگاهی به کجا رسیده است؟
رییس جهاد دانشگاهی در ادامه با اشاره به معرفی دستاوردهای این سازمان در حضور رهبر معظم انقلاب در سال ۱۳۹۷ و رضایت و تشویق این مجموعه از جانب معظم له برای ادامه مسیر جهادی تولید فناوری در کشور، اظهار داشت: بنده در این برنامه عدم همکاری برخی دستگاه ها با جهاد را در بین گذاشتم و عرض کردم که ما این همه فناوری تولید می نماییم اما خوب استفاده نمی گردد، ما خیلی منتظر می مانیم که خودمان را اثبات نماییم و زمان می برد. در صورتیکه اگر پول داشته باشیم خودمان می توانیم فناوری مورد نظرمان را تولید نماییم و با دست پر برویم سراغ بخش هایی که به این فناوری ها نیاز دارند.
طیبی اضافه کرد: در نهایت از صندوق توسعه ملی ۳۰ میلیون یورو برای تعریف و پیگیری ۴۱ فناوری اختصاص یافت و جهاد هم ۴۱ فناوری را تعریف و منابع این طرح ها هم تا آخر سال ۱۳۹۹ اختصاص پیدا کرد این خیلی به ما کمک کرد که یکسری فناوری های مورد نیاز کشور را تأمین نماییم و بخشی از منابع مالی محدود خودمان هم برای پیگیری دیگر طرهای جهاد آزاد شد.
وی در مورد نتایج ۴۱ طرح فناورانه که بودجه انجام آن هم به جهاد دانشگاهی اختصاص یافته است، اظهار داشت: پیشرفت ۷۰ درصد طرح های فناورانه بین ۵۰ تا ۱۰۰ درصد (عمدتا بالای ۷۰ درصد) است و فناوری در همه اینها به دست آمده است و ما منتظر خط تولید یا قرارداد برای تولید آنها هستیم.
رییس جهاد دانشگاهی اضافه کرد: ۳۰ درصد این طرح های فناورانه هم پیشرفت شان بین ۱۵ تا ۴۹ درصد است و گیر آنها هم فناورانه نیست و خارج از مجموعه جهاد دانشگاهی است که به دلایلی معطل مانده است.
طیبی افزود: بعنوان مثال پیشرفت طرح کاتالیست خودرو ۱۵ درصد است و علت آن هم این است که مقرر است به ما مجوز واردات یک خط تولید بدهندتا در حین واردات انتقال دانش فناوری هم صورت گیرد.
وی اضافه کرد: در زمینه مرغ-لاین همکاری لازم بین ما و وزارت جهاد کشاورزی هیچگاه شکل نگرفته و کاری هم پیش نرفته است و طرح های که پیشرفت نداشته مشکلات آنها از این دست است. اما باقی خیلی خوب پیش رفته است. ما منتظر هستیم با کارفرماهای بزرگ قرارداد ببندیم.
مرغ_لاین چیست؟

حیوانات لاین به یک جمعیت خالص از حیوانات خاص (اعم از دام و طیور) اطلاق می شود که متعلق به یک نژاد مشخص با خصوصیت های ژنتیکی کاملا مشخص بوده و صرفاً با حیوانات خالص و هم نژاد خود آمیزش می کنند قادر به تولید حیواناتی مشابه خود هستند.

در واقع نسل جوجه یک روزه ای که برای تولید گوشت مرغ در سالن های پرورشی مرغداری های گوشتی کشور مورد استفاده قرار می گیرد به ترتیب از مرغ مادر، اجداد و در نهایت مرغ های لاین گرفته شده است بنا بر این تعداد کشورهای صاحب علم و فناوری معروف به لاین در جهان کمتر از تعداد انگشتان دست است و بعنوان مثال در جهان تنها هشت کشور آمریکا، انگلیس، هلند، برزیل، هند، المان، فرانسه و ایران از توانایی فنی و علمی لازم برای تولید حفظ و تکثیر این موجود استراتژیک غذایی برخوردار می باشند.

طیبی اظهار داشت: بعنوان مثال در مورد زخم پوش ها هم اکنون ما دنبال سرمایه گذاری هستیم که با سرمایه گذاری یکی از این شرکتهای حوزه پزشکی تولید نماییم. چونکه دانش آن به دست آمده و برای مجوز تولید هم از سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت اقدام شده است.
وی همینطور اظهار نمود: البته معاونت علمی و فناوری هم در یکسری طرح ها همچون طراحی و ساخت فناوری سیستم رانش قطار به ما کمک کرد و نصف منابع مالی را جهاد و نصف دیگر را آنها تقبل کردند. این معاونت در بعضی طرح ها با رویان و ابن سینا همکاری داشته است، منتهی معاونت علمی بیشتر پشتیبانی از ما را در گرو راه اندازی شرکتهای دانش بنیان می داند که ما البته درحال انجام پروژه های بزرگ و سخت در کشور هستیم و فعلاً شرکتی راه اندازی نمی نماییم.
خدمات جهاد دانشگاهی در حوزه بهداشت و سلامت
به گزارش آجاک به نقل از خبرگزاری ایرنا، سازمان جهاد دانشگاهی در حوزه سلامت و پزشکی هم با راه اندازی مراکز تخصصی همچون مراکز درمان ناباروری و موسسه ابن سینا پیشرفت های قابل توجهی داشته است.
رییس جهاد دانشگاهی در این خصوص می گوید: جهاد در حوزه های پزشکی شروع خوبی در تکنولوژی های جدید همچون بیماری های ناعلاج و سرطان، ژن درمانی و ویروس درمانی و استفاده از سلول های کشنده طبیعی بدن در درمان سرطان داشته است.


طیبی اضافه کرد: محققان جهاد برای درمان تومورهای مغزی با بهره گیری از سلول های کشنده طبیعی، سلول های را برای بدن افرادی که به سبب ژن معیوب یا پایین بودن سیستم ایمنی بدن گرفتار تومور مغزی شده اند، تربیت کرده اند.
وی اضافه کرد: طبق این پروژه تحقیقاتی، روی سلول های ضعیف بیمار کار می شود و آنرا قوی و در بدن بیمار تکثیر می کنند که این سلول ها بروند سراغ سلول های توموری و آنها را هدف گیری و از بین ببرند که این کار در همکاری بین موسسه رویان و دانشگاه علوم پزشکی تهران و گلستان پیگیری و انجام شده است.
رییس جهاد دانشگاهی اضافه کرد: فاز اول روی پنج بچه دارای تومور مغزی انجام و نتایج مثبت بود، وقتی شیمی درمانی می نماییم کل بافت های اطراف صدمه می بییند اما در این روش با بهره گیری از فناوری نوین، سلول کشنده مستقیم به بافت توموری هدایت و از بزرگ شدن تومور جلوگیری می شود.
وی می گوید: البته شروع پژوهش های حوزه پزشکی پرهزینه است مانند کاری که برای درمان سرطان خون انجام شده است به صورتی که با تولید سلول و قرار دادن آن روی گلبول های سفید سلول های سرطانی هدف قرار گرفته و از بین می روند.
طیبی اضافه کرد: این کار در دنیا خیلی محدود و گران انجام شده است. به صورتی که هزینه درمان یک بیمار ۳۷۰ هزار دلار تمام می شود، چونکه این دارو به صورت خاص و بر مبنای ژن بیمار تولید می شود.
وی اضافه کرد: ما در ادامه کار سلول درمانی و استفاده آن در درمان های مختلف خوب جلو رفته ایم؛ بعنوان مثال برای درمان ناباروری های خیلی سخت در ارتباط با زنان مسن که دیگر تخمدان و رحم آنها مقداری پیر شده است، با سلول های بنیادی حالت جوانی به آنها دست می دهد که مشکل ناباروری آنها رفع می شود.
طیبی با اشاره به قرار گرفتن نام پژوهشگاه رویان در لیست ۱۰ موسسه برتر جهان در حوزه تولیدات علمی درمان ناباروری تصریح کرد: ۹ مرکز درمان ناباروری در کشور وجود دارد، اما ۵۰ درصد سیکل درمان ناباروری در کشور توسط جهاد دانشگاهی انجام می شود که نشان دهنده روحیه جهادی جهادگران این نهاد انقلابی است.
اما پژوهشگران جهاد دانشگاهی در طول سالهای قبل در عرصه کشاورزی و تولید انواع گیاهان دارویی دستاوردهای شایسته و قابل توجهی داشته اند.
اصلاح نژاد دام سبک، تولیدخارج رحمی جنین منجمد تعیین جنسیت شده دام سنگین، تولید بذور هیبریدی سبزی و صیفی، تولید آفت کرم درختان، اصلاح و بهبود خصوصیت مواد غذایی، تولیدرنگ های طبیعی و خوراکی مورد استفاده در صنایع غذایی و آرایشی بهداشتی، تولید واکسن های پرکاربرد در صنعت پرورش ماهی، تولید بچه ماهی سی باس جهت پرورش در قفس، کشت بافتو تکثیر گیاهان دارویی، تولید نیمه صنعتی نوعی ریزجلبک بعنوان مکمل غذایی دام و طیور و آبزیان و تولید قارچ های خوراکی تنها بخشی از این دستاوردها بشمار می رود.



منبع:

1400/06/02
22:07:40
0.0 /5
718
این مطلب آجاک را پسندیدید؟
(0)
(0)

تازه ترینهای مرتبط
نظرات بینندگان در این باره
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴
آجاک : آینده پژوهی