در قالب یك پژوهش عنوان شد
شیوع بالای ویروس های آنفلوانزای پرندگان در طیور بازار
آجاک: پژوهشگران موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی با همکاری دفتر بهداشت و مدیریت بیماریهای طیور سازمان دامپزشکی کشور در یک طرح پژوهشی، شیوع ویروس آنفلوانزای H9N2 را در تمامی بازارهای فروش پرندگان زنده، باغ های پرندگان و پارک ها و باغ وحش های فعال را مورد بررسی قرار دادند.
به گزارش آجاک به نقل از ایسنا، آنفلوانزای پرندگان یکی از مهم ترین بیماریهای مشترک بین انسان و دام است و از نظر اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و بهداشت عمومی اهمیت زیادی دارد. این بیماری توسط ویروس های تیپ A آنفلوانزا ایجاد و در پرندگان موجب بیماری می شود.
سازمان بهداشت جهانی دام، ویروس های آنفلوانزای پرندگان را برمبنای بیماری زایی در طیور به دو نوع ویروس های با بیماری زایی پایین و ویروس های با بیماری زایی بالا یا آنفلوانزای فوق حاد بیان تقسیم می کند.
ویروس آنفلوانزای پرندگان تیپ H9N2 شایع ترین ویروس آنفلوانزا با بیماری زایی کم در میان پرندگان سراسر دنیا است. پرندگان آبزی وحشی، میزبان طبیعی ویروس های آنفلوانزا هستند؛ اما ویروس های H9N2 در این پرندگان به نسبت غیر معمول است. این تیپ ویروس ها که با پرندگان سازگار شده است، در ۲۰ سال قبل یک نگرانی بزرگ در صنعت طیور بود؛ اما در عین حال به سبب اینکه تعدادی از دودمان های این ویروس قابلیت انتقال به انسان را دارند، بعنوان یک نگرانی بهداشت عمومی نیز تلقی می شود.
در ایران علاوه بر طیور صنعتی، پرورش طیور بومی نیز رونق دارد. جهت عرضه و فروش طیور بومی، بیش از ۱۰۰ بازار زنده فروشی وجود دارد. حدودا در بیشتر مناطق روستایی کشور، طیور بومی پرورش داده می شود. در این بازارها انواع گونه های پرندگان عرضه می شود و در کنار هم قرار می گیرند. تنوع گونه ها، ارتباط آنها با هم، پایین بودن وضعیت بهداشتی و امنیت زیستی بازارها، سبب می شود این بازارها بعنوان منبع بالقوه برای ویروس ها آنفلوانزا مطرح باشند.
با توجه به تعدد بازارهای فروش پرندگان در کشور و اهمیت طیور بومی در نگه داری و انتقال ویروس های آنفلوانزای H9N2، پژوهشگران با انجام یک مطالعه شیوع سرمی و مولکولی این بیماری را در کشور، بررسی کردند.
برای انجام این تحقیق که از مرداد ماه تا آخر آذرماه سال ۱۳۹۵ انجام شد، تمامی بازارهای فروش پرندگان زنده، باغ های پرندگان و پارک ها و باغ وحش هایی که در زمان انجام مطالعه فعال بودند و پرنده داشتند، مورد بررسی قرار گرفتند. در هر یک از واحدها حداقل از ۴۰ پرنده از گونه های مختلف خون گیری شد. همزمان در هر یک از واحدها از ۶۰ پرنده آبزی نیز نمونه سواب کلواک گرفته شد.
در این مطالعه از تعداد دو هزار و ۶۳۸ پرنده در ۱۲۷ بازار، باغ وحش، پارک پرنده و.... در ۲۲ استان کشور نمونه خون گرفته شد. تعداد ۷۳ واحد از ۱۲۷ واحد (حدود ۵۷.۵ درصد) و ۷۲۰ پرنده از دو هزار ۶۳۸ پرنده (حدود ۲۷.۳ درصد) از نظر ویروس آنفلوانزای H9N2 مثبت بودند.
بر اساس مشاهدات؛ بیشترین تعداد نمونه مثبت در استانهای مازندران، تهران، آذربایجان شرقی به ترتیب با ۱۱، ۹ و هشت واحد بود. بیشترین تعداد پرنده مثبت نیز مربوط به استانهای آذربایجان شرقی و مازندران بود.
بررسی ها نشان داد که بالاترین درصد مثبت از نظر ویروس مربوط به بوقلمون و مرغ و کم ترین نیز مربوط به اردک و غاز بود.
بررسی های مولکولی نیز نشان داد که از سه هزار و یک سواب کلواک از اردک و غاز در ۱۲۲ واحد، ۳۹ نمونه از ۱۸ واحد از نظر ویروس مثبت بودند. استانهای مازندران و گیلان بیشترین تعداد واحد مثبت را داشتند.
به گفته پژوهشگران این مطالعه « نتیجه به دست آمده نشان دهنده شیوع بالای ویروس های آنفلوانزای H9N2 و گردش آنها در میان طیور عرضه شده در بازارهاست. در مشاهدات میدانی، علاوه بر پایین بودن سطح امنیت زیستی در بازارها، وضعیت بهداشتی طیور کشتار شده عرضه شده نیز مناسب نبوده و حتی در خیلی از موارد غیر بهداشتی است که می تواند از نظر بهداشت عمومی و انتقال سایر بیماریهای مشترک نیز مسئله ساز شود».
این پژوهشگران می گویند: «در سالهای اخیر با شیوع آنفلوانزا، سازمان دامپزشکی مبادرت به تعطیلی بازارها کرده است که این اقدام پیشگیرانه نه فقط مؤثر نبوده بلکه سبب ایجاد بازارهای حاشیه ای و کوچک تر در اطراف بازارهای اصلی شده است. همین طور از طرفی باتوجه به تأثیر آن بر معیشت مردم، سبب نارضایتی مردم و به تبع آن عدم تمایل مسئولین محلی در تعطیلی بازارها و بازگشایی آنها شده است. بدین سبب سامان دهی بازارها با ارتقاء سطح بهداشتی و امنیت زیستی بازارها، آموزش مردم با همکاری شهرداری و سایر دستگاه های متولی و پایش مداوم پرندگان عرضه شده در بازارها از نظر ویروس های آنفلوانزا بمنظور آگاهی از ویروس های در گردش و تغییرات به وجود آمده در آنها و اتخاذ تصمیمات پیشگیرانه مناسب، به ویژه در فصل های پرخطر همچون اقدامات ضروری جهت کنترل بیماری در بازارهای کشور است».
در انجام این تحقیق محمد حسین فلاح مهرآبادی، عبدالحمید شوشتری، نجمه معتمد و بهرام حائریان؛ پژوهشگران موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، فرشاد تهرانی و سعید امیرحاجلو، پژوهشگران دفتر بهداشت و مدیریت بیماریهای طیور سازمان دامپزشکی کشور، آرش قلیانچی ازگروه میکروبیولوژی و ایمونولوژی دانشگاه تهران و سید علی غفوری از گروه علوم بالینی دانشگاه فردوسی مشهد، مشارکت داشتند.
نتایج به دست آمده از این مطالعه، زمستان سال ۱۳۹۹ بصورت مقاله علمی با عنوان «بررسی سرمی و مولکولی شیوع آنفلوآنزای پرندگان تیپ H9N2 در بازارهای زنده فروشی پرندگان در سال ۱۳۹۵» در مجله تحقیقات دامپزشکی دانشگاه تهران انتشار یافته است.
این مقاله از پروژه مصوب موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی استخراج شده که بصورت مشترک با دفتر بهداشت و مدیریت بیماریهای طیور سازمان دامپزشکی و با همکاری ادارات کل دامپزشکی استانهای مربوطه، انجام شده است.
منبع: acak.ir
این مطلب آجاک را پسندیدید؟
(0)
(0)
تازه ترینهای مرتبط
نظرات بینندگان در این باره