آجاک - acak آینده پژوهی
در یك مطالعه عنوان شد

تأثیر عصاره سیاه دانه بر كاهش وزن و كنترل دیابت

تأثیر عصاره سیاه دانه بر كاهش وزن و كنترل دیابت

به گزارش آجاک بررسی نتایج یک مطالعه از آن حکایت می کند که عصاره روغنی سیاه دانه می تواند با کاهش غلظت هورمون لپتین و کاهش وزن بیماران مبتلا به دیابت نوع دو، به کنترل این بیماری کمک نماید.



به گزارش آجاک به نقل از ایسنا، یکی از داروهای گیاهی که تأثیر آن در کنترل بیماری های مزمن مانند دیابت مورد توجه قرار گرفته، گیاه سیاه دانه است. مطالعات حیوانی نشان داده که سیاه دانه آثار مطلوبی در کنترل استرس اکسیداتیو و کاهش مقاومت به انسولین دارد و سبب بهبود ترشح انسولین در موش های مبتلا به دیابت می شود. با این وجود مکانیسم تأثیر سیاه دانه در کنترل دیابت، معلوم نیست.

«لپتین» یا هورمون سیری؛ یکی از مهم ترین هورمون هایی است که از بافت چربی ترشح می شود. افزایش این هورمون، با کم کردن حساسیت بدن نسبت به انسولین، سبب کاهش ترشح انسولین می شود و به بروز دیابت نوع دو منجر می شود.

هورمون «آدیپونکتین» هم از دیگر هورمون هایی است که از سلول های چربی ترشح می شود و برخلاف هورمون لپتین، با مقاومت نسبت به انسولین و بروز دیابت، رابطه معکوس دارد. عوامل محیطی مانند فعالیت بدنی، داروها و سایر درمان های ترکیبی سبب تغییر در غلظت این هورمون ها می شود و می تواند در کنترل دیابت موثر باشد.

با توجه به نقشی که هورمون های لپتین و آدیپونکتین در بروز دیابت دارند، پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با انجام مطالعه ای اثر عصاره روغنی سیاه دانه را بر روی غلظت هورمون های لپتین و آدیپونکتین افراد مبتلا به دیابت نوع دو بررسی کردند.

سمیه حسین پور نیازی و سعید هادی؛ پژوهشگران مرکز تحقیقات تغذیه در بیماری های غدد درون ریز و پروین میرمیران؛ پژوهشگر گروه تغذیه و رژیم درمانی انستیتو علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در این مطالعه مشارکت داشتند.

در این مطالعه ۵۰ بیمار دیابتی که از مهر تا اسفند ۱۳۹۳ به انجمن دیابت ایران مراجعه نموده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند.

این بیماران به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. یک گروه از افراد کپسول های حاوی عصاره روغنی سیاه دانه و گروه دیگر دارونما (کپسول های حاوی پارافین) دریافت نمودند. از بیماران خواسته شد که روزانه دو عدد کپسول را در دو نوبت ۳۰ دقیقه پیش از نهار و پیش از شام، به مدت هشت هفته، مصرف کنند. بعد از هشت هفته از افراد خواسته شد برای خون گیری به مرکز رجوع کنند. هفت نفر از افراد به علت تغییر دارو و یا رجوع نکردن، از مطالعه حذف شدند و در نهایت ۴۳ نفر مطالعه را به پایان رساندند.

از آن جا که این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی کنترل دار دو سو کور تصادفی انجام شد، بیماران و پژوهشگران از نوع درمان افراد (عصاره سیاه دانه یا دارونما) اطلاع نداشتند و توزیع مکمل و دارونما توسط فردی غیر از پژوهشگر انجام شد.

بررسی غلظت هورمون لپتین و آدیپونکتین در خون این بیماران، نشان داد که مصرف عصاره روغنی سیاه دانه به میزان دو عدد کپسول ۵۰۰ میلی گرمی به مدت هشت هفته، سبب کاهش غلظت هورمون لپتین در خون می شود ولی هیچ تاثیری در غلظت آدیپونکتین خون بیماران مبتلا به دیابت نوع دو ندارد.

همچنین در این تحقیق وزن بدن افرادی که عصاره روغنی سیاه دانه مصرف کرده بودند، در مقایسه با افراد گروه کنترل، به صورت معناداری کاهش یافته بود.

به گفته پژوهشگران این مطالعه؛ هر چند یافته های این مطالعه نشان داد مصرف عصاره روغنی سیاه دانه سبب بهبود غلظت لپتین سرم می شود، ولی جهت بررسی اثر سیاه دانه بر غلظت آدیپونکتین سرم احتیاج به حجم نمونه و مدت زمان بیشتری است.

نتایج این مطالعه به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «اثر عصاره روغنی سیاه دانه روی لپتین و آدیپونکتین سرم در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲: کارآزمایی بالینی کنترل دار و دو سو کور» در فصل نامه علمی پژوهشی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، انتشار یافته است.





منبع:

1399/11/11
13:42:50
0.0 /5
143
تگهای خبر: پزشكی , پژوهش , تحقیقات
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵
آجاک : آینده پژوهی