آجاک - acak آینده پژوهی
در یك مطالعه بررسی شد

دلیلهای بی انگیزگی مردم برای مراجعه به دندانپزشك

دلیلهای بی انگیزگی مردم برای مراجعه به دندانپزشك

نتایج یك مطالعه در سال های 1391 تا 1396 نشان داد؛ تنها پنج درصد از خانواده های ایرانی از خدمات دندان پزشكی بهره برده اند. میزان درآمد خانوار، تعداد سالمند در خانوار، تحصیلات، پوشش بیمه ای و سطح توسعه یافتگی استان محل سكونت خانواده، در میزان استفاده افراد از خدمات دندان پزشكی موثر است.


به گزارش آجاک به نقل از ایسنا، کم تر کسی را در جهان می توان یافت که در طول عمر خود گرفتار پوسیدگی دندان نشده باشد. ولی بر خلاف شیوع زیاد این بیماری، افراد زیادی هستند که به دلیلهای مختلف به خدمات دندان پزشکی دسترسی ندارند.
بیماری های دهان و دندان علاوه بر این که تاثیر زیادی بر کیفیت زندگی افراد دارند، بسیار پر هزینه هستند. در ایران بیمه های خصوصی و دولتی در زمینه دندان پزشکی فعال نیستند و این مسئله موجب تحمیل هزینه های زیادی بر خانواده ها می شود.
باتوجه به اهمیت و ضروری بودن خدمات دندان پزشکی در جامعه، دولت باید استفاده افراد و خانوار را از این خدمات، تسهیل کند. اما برای انجام این کار نیاز به شناسایی عوامل موثر بر استفاده از خدمات دندان پزشکی و برنامه ریزی برای آن است.
بنا بر این سارا امامقلی پور، محمد عرب و جعفر یحیوی دیزج؛ پژوهشگران گروه علوم مدیریت و اقتصاد بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران به بررسی عوامل موثر بر استفاده خانواده ها از خدمات دندان پزشکی پرداختند.
برای انجام این مطالعه از داده های جمع آوری شده توسط مرکز آمار ایران در بازه زمانی سال های ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۶ استفاده شد.
این داده ها بوسیله مصاحبه با سرپرست خانوار و درباب وضعیت اقتصادی اجتماعی خانوار، محل سکونت، دارایی، مخارج خوراک و بهداشت و درمان خانوار جمع آوری شده است.
در پیمایش هزینه-درآمد خانوار مرکز آمار ایران؛ ۲۲۹ هزار و ۱۵۴ خانوار مناطق روستایی و شهری کشور مورد بررسی قرار گرفتند. یافته های این پژوهش نشان میدهد که تنها حدود ۵ درصد از خانواده های ایرانی در دوره شش ساله این مطالعه از خدمات دندان پزشکی بهره برده اند.
طبق نتایج این مطالعه هر چه درجه توسعه یافتگی بهداشت و درمان استانها از متوسط به بالاتر باشد، استفاده خانوارها از خدمات دندان پزشکی بیشتر می شود. همین طور مشخص شد که خانوارهای شهری بیشتر از خانوارهای روستایی از خدمات دندان پزشکی استفاده می نمایند. این نتیجه می تواند به سبب قدرت اقتصادی و دسترسی پایین مناطق روستایی نسبت به مناطق شهری باشد.
در بین خانواده هایی که از خدمات دندان پزشکی بهره برده اند، ۴.۸۸ درصد دارای پوشش بیمه درمانی و ۵.۰۳ درصد بدون پوشش بیمه ای بودند. این مساله حاکی از آنست که استفاده از خدمات بیمه برای دندان پزشکی و پرداخت کمتر هزینه ها موجب استفاده بیشتر خانواده ها از خدمات دندان پزشکی می شود.
همین طور مشخص شد؛ میزان دستیابی به تحصیلات بالاتر و درآمد بالاتر تاثیر مثبتی در استفاده از خدمات دندان پزشکی دارد. خانواده های با درآمد بالا و ثروتمند، قدرت اقتصادی و خرید بالاتری دارند و به آسانی می توانند از بازار خدمات دندان پزشکی استفاده کنند.
در این مطالعه مشخص شد؛ خانواده هایی که در سبد مخارج خود هزینه نخ دندان، مسواک و خمیردندان را داشتند، نسبت به خانواده هایی که از این لوازم استفاده نمی کردند، از خدمات دندان پزشکی بیشتری استفاده می کردند. این مساله احیانا به سبب اهمیت مراقبت های دهان و دندان برای این خانواده ها است.
پژوهشگران درباب نتایج این مطالعه می گویند: «استفاده از خدمات دندان پزشکی با درآمد خانوار، تعداد سالمند در خانوار، تحصیلات خانوار (تعداد با سوادان)، پوشش بیمه ای و سطح توسعه یافتگی استان محل سکونت خانوار مرتبط است».
این پژوهشگران سفارش می کنند: مداخلات موثر برای بهبود استفاده از خدمات دندان پزشکی در خانوارهای دارای افراد سالمند، تحصیلات پایین و ساکن استان های کمتر توسعه یافته و خانوارهای بدون بیمه؛ در اولویت سیاست گذاران و برنامه ریزان این حوزه قرار گیرد.
یافته های این مطالعه به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «رابطه پوشش بیمه ای بر استفاده خانوارهای ایرانی از خدمات دندان پزشکی» در فصلنامه بیمه سلامت ایران انتشار یافته است.



1399/07/14
13:21:36
5.0 /5
1020
تگها: پزشكی , پژوهش , خدمات , كیفیت
این مطلب آجاک را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترینهای مرتبط
نظرات بینندگان در این باره
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳
آجاک : آینده پژوهی