آجاک - acak آینده پژوهی
بررسی های آماری پژوهشگران نشان داد

توزیع پزشك در استان سیستان و بلوچستان عادلانه نیست

توزیع پزشك در استان سیستان و بلوچستان عادلانه نیست

به گزارش آجاك نتایج یك مطالعه نشان داد كه بر مبنای تمام شاخص ها، نابرابری در توزیع پزشك عمومی در استان سیستان و بلوچستان كاهش یافته، ولی در توزیع دیگر پزشكان؛ مثل پزشكان متخصص و فوق تخصص، دندان پزشكان، داروسازان و... هنوز نابرابری در سطح بالایی قرار دارد.


به گزارش آجاک به نقل از ایسنا، اجرای عدالت در بخش سلامت و از بین بردن نابرابری در توزیع منابع سلامت از نگرانی های اصلی نظام های سلامت در دنیا است.

اتخاذ سیاست های مناسب در مورد توزیع پزشک در استان های کم برخوردار به خصوص سیستان و بلوچستان که بیشترین وسعت و پراکندگی و کم ترین سرانه پزشک که در استان های کشور دارند، بسیار ضروریست.

بنابراین «مهدی شهرکی» و «سیمین قادری» پژوهشگران دانشکده مدیریت و علوم انسانی دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار با انجام مطالعه ای نابرابری پزشک و پزشک عمومی و توزیع آنها را در استان سیستان و بلوچستان مورد مطالعه قرار دادند.

در این پژوهش تعداد کل پزشکان عمومی، دندان پزشکان، داروسازان، متخصصین دکتری علوم آزمایشگاهی، پزشکان متخصص و پزشکان فوق تخصص شهرستان های استان سیستان و بلوچستان مورد مطالعه قرار گرفتند و این داده ها از سال نامه های آماری مرکز آمار ایران مربوط به سال های ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۶ استخراج شدند.

برای محاسبه و سنجش نابرابری پزشک و پزشک عمومی نسبت به جمعیت استان از شاخصهای جینی، رابین هود، هرفیندال هیرشمن و تایل استفاده شد.

نتایج این مطالعه نشان داده است که در سال های اخیر تعداد پزشک و سرانه پزشک عمومی در استان سیستان و بلوچستان به متوسط کشور نزدیک شده است و سرانه پزشک رشد قابل توجهی داشته است، اما همچنان از متوسط کشور کم تر است.

محاسبه شاخصهای مختلف نسبت تعداد پزشک به جمعیت حاکی از این است که نابرابری در توزیع پزشک عمومی در استان کاهش یافته، ولی میزان نابرابری در توزیع پزشک هنوز زیاد است. ازاین رو حفظ پزشکان عمومی و افزایش آنها با رشد جمعیت و همینطور افزایش بازتوزیع پزشکان برای کاهش نابرابری ضروریست.

به قول پژوهشگران این مطالعه؛ یکی از علل توزیع نابرابر پزشک، وسعت زیاد استان، فقدان تجهیزات حرفه ای در شهرستان ها جهت استفاده پزشکان، مسافت طولانی شهرستان ها تا مرکز استان و مشکلات تردد زمینی و هوایی برای پزشکان است.

با عنایت به یافته های پژوهش و نکات ذکر شده، محققان پیشنهاد می کنند: «منابع فیزیکی سلامت مثل بیمارستان های تخصصی، تخت و تجهیزات پزشکی در استان سیستان و بلوچستان افزایش یابد و در شهرستان ها توزیع شود تا پزشکان انگیزه کافی برای فعالیت در شهرستان های استان را داشته باشند. همینطور مشوق های مالی و تعرفه ای و افزایش پذیرش دانشجو در رشته های تخصصی موردنیاز جهت خدمت طولانی مدت در استان مفید خواهد بود».

نتایج این مطالعه به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «سنجش نابرابری توزیع پزشک و پزشک عمومی در استان سیستان و بلوچستان (۱۳۸۸-۱۳۹۶)» در فصل نامه پایش؛ نشریه پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی، انتشار یافته است.





منبع:

1399/06/10
17:24:48
5.0 /5
1215
تگها: پزشكی , پژوهش
این مطلب آجاک را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترینهای مرتبط
نظرات بینندگان در این باره
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۵
آجاک : آینده پژوهی