آجاک - acak آینده پژوهی
در یك پژوهش بررسی شد

مروری بر وضعیت ارتكاب قتل در ایران

مروری بر وضعیت ارتكاب قتل در ایران

آجاك: پژوهش های انجام شده گویای آنست كه قتل در استان های با سطح توسعه پایین تر و استان های دارای خرده فرهنگ های قومیتی، بیشتر اتفاق می افتد. بدین سبب باید برای آموزش و پركردن اوقات فراغت مردان جوان در مناطق پر خطر برنامه ریزی ویژه ای كرد.


به گزارش آجاک به نقل از ایسنا، عدم دسترسی به اطلاعات در رابطه با قتل، سبب شده است تا مطالعات اندکی در این مورد در کشور وجود داشته باشد. به همین دلیل پژوهشگران دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه یزد در مطالعه ای وضعیت جمعیت شناختی و پراکندگی جغرافیایی قتل را در ایران در دوره زمانی ۹۶ – ۱۳۹۰ بررسی کردند.
محمد ترکاشوند مرادآبادی و لیلا شرعیاتی وزیری، در پژوهشی با دسترسی به اطلاعات مرگ بر حسب علت در نظام ثبت احوال، داده های کل مرگ ومیر ناشی از قتل را طی سال های ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۶ استخراج کردند.
داده های به دست آمده نشان داد که طی این دوره زمانی بطور متوسط سالیانه در حدود ۳۴۰ هزار فوت ثبت شده است و از این مقدار، بطور میانگین سالانه ۱۳۶۰ مرگ ناشی از قتل بود. نتایج نشان داد که در بازه زمانی بررسی شده، قتل خصوصاً برای زنان در حال کاهش است.
طی تمام سال ها میزان قتل در مردان بیش تر از زنان بود و بطور متوسط درصد قتل در مردان پنج برابر زنان بود. بگفته پژوهشگران این مطالعه، این امر می تواند ناشی از شرایط اقتصادی و اجتماعی مردان باشد که حضور بیشتری در جامعه دارند. همین طور مردان خصوصاً مردان جوان کنش های پرخاشگرانه بیشتری داشته و نزاع و درگیری های بیشتری را تجربه می کنند.
پژوهشگران این مطالعه می گویند که این آمار گرفتار کم ثبتی است؛ چونکه آمار دقیقی در مورد دو استان تهران و البرز وجود نداشت. ولی از آن جا که این دو استان حدود ۲۰ درصد از جمعیت کشور را شامل می شوند، می توان اظهار داشت که تعداد قتل های ثبت شده در حدود ۲۰ درصد کم ثبتی دارد. با این وجود از این آمار می توان در تحلیل روند مرگ ومیر در کشور استفاده نمود. با وجود کم ثبتی نمی توان به خوبی به مقایسه میزان قتل در کشور با سطح جهانی پرداخت، ولی به احتمال زیاد میزان قتل در سطح جهانی بالاتر از میزان قتل در ایران است.
بررسی وضعیت قتل بر حسب فصل نشان از یک روند ثابت و منظم بود. بطور متوسط بیشترین میانگین قتل در فصل بهار و کم ترین آن در فصل زمستان بود. پژوهشگران مطالعه حاضر می گویند که در فصل بهار شرایط آب وهوایی منجر به حضور و ارتباطات بیشتر افراد در جامعه می شود. همین طور درجه هوا، طول مدت روز و تغییرات زیست محیطی در این فصل موجب واکنش های هورمونی در بدن می شود که رفتارهای خشونت آمیز بیشتری را به همراه دارد.
بالاترین میزان قتل در سنین ۲۰ تا ۵۰ سالگی و کم ترین میزان در گروه های سنی کودکان زیر ۱۴ سال بود.
نتایج نشان میدهد که بطور کلی استان های مرزنشین میزان قتل بالاتری نسبت به استان های مرکزی کشور داشتند. پژوهشگران نتیجه می گیرند که در استان های دارای خرده فرهنگ های قومیتی، قتل بیشتری وجود دارد. همین طور در استان های با سطح توسعه پایین تر، میزان قتل بیشتر است. در بیشتر استانها در این بازه زمانی میزان قتل کاهش داشت اما میزان قتل استان های لرستان، ایلام، مرکزی، یزد، بوشهر، هرمزگان، همدان، اردبیل، گیلان و قم به ترتیب در سال ۱۳۹۵ به نسبت سال ۱۳۹۰ افزایش داشت.
در این مقاله باتوجه به میزان بالاتر قتل در بعضی استانها و همین طور میزان بالاتر قتل در مردان جوان پیشنهاد می کنند: «بسته های ویژه سیاست گذاری با محوریت مردان جوان در مناطق پرخطر اجرا گردد و لازم است در این بسته ها به موارد فرهنگی، کاهش تعصبات کورکورانه و جهت دهی به هیجانات جوانان به سمت برنامه های ورزشی و مثبت، توجه شود».
نتایج این پژوهش تابستان ۱۳۹۹ به صورت مقاله علمی پژوهشی در فصل نامه طب انتظامی وابسته به پژوهشگاه علوم انتظامی و مطالعات اجتماعی ناجا و معاونت بهداشت، امداد و درمان ناجا، انتشار یافته است.




منبع:

1399/04/21
21:37:45
5.0 /5
1764
این مطلب آجاک را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترینهای مرتبط
نظرات بینندگان در این باره
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۱
آجاک : آینده پژوهی