آجاک - acak آینده پژوهی
پژوهشگران پاسخ دادند

قند و چربی بستنی های شیری در محدوده استاندارد است؟

قند و چربی بستنی های شیری در محدوده استاندارد است؟

به گزارش آجاک، بررسی های ۱۰۰ نمونه بستنی شیری در تهران نشان داد که میانگین مقادیر قند و چربی این بستنی ها با استاندارد ملی ایران مطابقت دارد، ولی میزان درج شده بر روی برچسب با میزان واقعی قند و چربی بستنی ها یکسان نیست.



به گزارش آجاک به نقل از ایسنا، عادات غذایی نامناسب سبب بروز بیماری های غیر واگیر شده است و بنابراین کاهش مصرف قند و چربی بعنوان راهکاری برای مقابله با بروز این بیماری ها در نظر گرفته شده است. بیماری های غیر واگیر مانند بیماری های قلبی عروقی، دیابت، انواع سرطان ها، بیماری های روانی و بیماری های مزمن ریوی، از مهم ترین علل ناتوانی و مرگ ومیر زودرس هستند.

تدوین قوانین و مقررات مرتبط بر تهیه، تولید، توزیع و مصرف انواع مواد غذایی، می تواند بر رفتارهای بهداشتی مردم اثرگذار باشد و تدوین استانداردها در صنایع غذایی همچون ضوابط و مقررات بین المللی یکی از الزامات معمول در تولید غذا است.

برچسب گذاری محصولات غذایی، یک ابزار مهم برای اطلاع رسانی به مشتریان و سازمان های ناظر است و بعنوان وسیله ای برای به نمایش گذاشتن محتویات یک فرآورده تولیدی، اهمیت زیادی دارد. جدید ترین و کاربردی ترین روش برچسب گذاری فرآورده های غذایی، استفاده از برچسب رنگی تغذیه یا چراغ راهنمای تغذیه است و در ایران از سال ۱۳۹۵ استفاده از آن، به صورت الزامی درآمد. در این طرح یک ماده غذایی از نظر میزان چهار ترکیب نمک، قند، چربی و اسیدهای چرب ترانس مورد بررسی قرار می گیرد.

یکی از فرآورده های غذایی که محبوبیت زیادی در بین مردم دارد، بستنی است. این محصول یکی ازفرآورده های لبنی با چربی بالا است. چربی سبب افزایش میزان کلسترول خون شده و هم میزان شکر موجود در بستنی، امکان مبتلا شدن به دیابت را زیاد می کند.

با توجه به اینکه جامعه سالم زیربنای توسعه هر کشور است و یکی از طریق های رسیدن به این هدف برخورداری از تغذیه سالم می باشد، ازاین رو در اختیار قرار دادن اطلاعات لازم به صورت شفاف و قابل درک در مورد فرآورده های خوراکی و آشامیدنی، ضروری می باشد. همینطور کنترل برچسب های تغذیه ای بر روی بسته بندی های مواد غذایی و مقایسه آن با محتویات موجود، یکی از روش های پایش و کنترل کیفیت فرآورده های تولیدی کارخانجات است.

بر همین اساس پژوهشگران با انجام یک مطالعه مقطعی، ۱۰۰ نمونه بستنی شیری تولیدی کارخانجات و مراکز عرضه در مناطق اسلامشهر، شهر ری و منطقه جنوب تهران را به صورت تصادفی از نظر میزان قند و چربی آن بررسی کردند. همینطور میزان آنرا با استاندارد ملی ایران و برچسب فرآورده و شیوه نامه اجرایی سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت، مورد مقایسه قرار دادند.

نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان داد که میانگین مقادیر قند کل در این بستنی ها با استاندارد ملی ایران تطابق داشت؛ اما مقادیر میانگین قند کل بر روی برچسب بستنی ها و میزان قند کل محصول پس از اندازه گیری، با هم تفاوت آماری مفهوم داری داشت.

همچنین نتایج در ارتباط با بررسی میزان چربی نشان دهنده آن بود که ۱۰۰ درصد نمونه های فروشگاه ها و نزدیک به ۹۳ درصد از نمونه های کارخانجات تولیدی، دارای طیف رنگ نارنجی بر روی برچسب تغذیه ای بودند و نشان دهنده میزان متوسط چربی موجود در یک سهم فرآورده بود. میانگین مقادیر چربی کل درج شده روی بستنی های تولیدی کارخانجات و مقدار آن پس از آزمایش، با شیوه نامه سازمان غذا و دارو مطابقت داشت. اما مقادیر چربی در بستنی های عرضه شده در فروشگاه ها با چربی کل پس از آزمایش، تفاوت آماری مفهوم دار داشت.

پژوهشگران این مطالعه می گویند؛ علیرغم اینکه کارخانجات زیر پوشش دانشگاه های علوم پزشکی، در تلاش هستند که استانداردهای سازمان غذا و دارو را رعایت نمایند و به برچسب گذاری متعهدند، اما در بعضی از موارد این تلاش ها در حد ادعا بوده و در عمل این مورد مهم محقق نشده است. بخصوص در کارخانه هایی که زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران نبوده اند، این مورد پررنگ تر دیده می شود. بر همین مبنا این نتایج نیازمند بررسی های دقیق تر و مستمر در این حوزه است.

به گفته این محققان؛ تبعیت از یک سیاست واحد در امر پایش دوره ای و نظارت از جانب دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور، بسیار ضروریست تا از تخلفات و سهل انگاری ها در فرایند تولید فرآورده های غذایی پیشگیری شود.

یافته های این مطالعه نشان داده است که گنجاندن برنامه نمونه برداری از بستنی های شیری کارخانجات صنعتی در طرح نمونه برداری سراسری کشوری توسط سازمان غذا و دارو، ضروریست.

در انجام این تحقیق مهرداد محمدی از انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، محسن امینی از انستیتو علوم دارویی دانشگاه علوم پزشکی تهران، علی رضا کردباقری؛ کارشناسی ارشد آمار از دانشگاه شهید بهشتی و عقیل دست باز مجرد از معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی تهران، با یکدیگر مشارکت داشتند.

یافته های این مطالعه تابستان سالجاری به صورت مقاله علمی با عنوان «پایش مقادیر قند و چربی در بستنی های شیری صنعتی عرضه شده در تهران» در مجله علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، انتشار یافته است.





منبع:

1401/05/24
22:46:33
0.0 /5
253
این مطلب آجاک را پسندیدید؟
(0)
(0)

تازه ترینهای مرتبط
نظرات بینندگان در این باره
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۴
آجاک : آینده پژوهی