مسوولان در رویداد حوزه زلزله و مدیریت بحران پس از آن چه گفتند؟
سرمایه گذاران در ساخت وساز به دنبال امضای مهندسان نباشند
آجاک: صاحبنظران حوزه مدیریت بحران کشور در رویداد «فناوری های نوین در زمینه زلزله و مدیریت بحران بعد از آن» با انتقاد از افت مباحث اخلاقی در ساخت و سازها، مواردی همچون نبود درک صحیح از خطرات و حوادث را مشکل اصلی کشور در برخورد با بحران ها عنوان کردند.
به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، دکتر سید امیرحسین گرکانی رئیس پژوهشکده سوانح طبیعی امروز دوشنبه در رویداد تکنولوژی های جدید در زمینه زلزله و مدیریت بحران بعد از آن باتوجه به تغییر اقلیم و گسترش شهرنشینی اظهار داشت: نه فقط کشور ما بلکه همه کشورهای درحال توسعه درگیر اینطور حوادث و بحران ها هستند و آمارها نیز نشان میدهد که این امر درحال توسعه است.
مشکل کشور در برخورد با بحران ها نبود درک صحیح از خطر است
وی بیان کرد: پس از زلزله ژاپن که همراه با سیل و مخاطرات ناشی از نیروگاه هسته ای بود، دیگر نگاه تک مخاطره ای در میان کشورها وجود ندارد بلکه نگاه چند بعدی به این مخاطرات می شود. در این نگاه جدید، رویکرد، مدیریت بحران نیست بلکه مدیریت خطر است، با این هدف که ایمنی را ارتقا دهیم، از دارایی ها و محیط زیست حفاظت نماییم و تاب آوری را افزایش دهیم.
گرکانی افزود: مشکل ما در برخورد با مخاطرات، اسناد، بخشنامه و برنامه نیست؛ چونکه دراین زمینه بیش از ۷۰۰ هزار صفحه درباره استانداردهای مراکز حساس همچون بیمارستان ها داریم مشکل ما نبود درک صحیح از خطر چه در مردم و چه در مسئولان است که نیاز به سرمایه گذاری و ارتقای فرهنگ دراین زمینه داریم.
رییس پژوهشکده سوانح طبیعی با اشاره به فاجعه فروریختن ساختمان متروپل بیان کرد: باور من این است که ریزش متروپل یک حادثه و افزایش بارهای ثقلی نبوده بلکه به سبب فروریختن اخلاق مهندسی است. در حقیقت صداقت در جامعه مهندسی ما کمرنگ شده است.
گرکانی بر ضرورت حضور مردم به عنوان ناظر در پروژه های عمرانی، تصریح کرد: ما در زمینه دانش بنیان ها نیاز به ارائه فناوری های پیشرفته و بسیار پیچیده نداریم بلکه نیازمند به ارائه راهکارهای مدیریت و قراردادن ارکان مدیریت در جای ثابت خود هستیم.
وی افزود: در رویداد علمی که در ژاپن دراین زمینه برگزار شد، ۱۰ حوزه دانشی در برخورد با سوانح طبیعی عرضه شدند که همچون آن تاب آوری، معیشت، کشاورزی، رسیدگی به لطمه دیدگان و رسیدگی به ناتوانان جسمی و ذهنی در زمان مخاطرات طبیعی است، اینها حوزه هایی است که کمتر شرکت های دانش بنیان به آن وارد شده اند.
رییس پژوهشکده سوانح طبیعی اظهار داشت: بنا بر اعلام سازمان ملل در صورتیکه در زمینه تاب آوری یک دلار سرمایه گذاری شود، معادل ۱۰ دلار جلوی زیان های ناشی از مخاطرات گرفته می شود و در صورتیکه در حوزه مدیریت خطر یک دلار سرمایه گذاری شود، به میزان ۱۵ دلار از وارد شدن خسارات جلوگیری شده است.
وی اظهار داشت: بزرگترین مساله در مدیریت خطر در کشور، عدم یکپارچگی در مدیریت بحران است. باتوجه به تغییر اقلیم و گسترش شهرنشینی، نه فقط کشور ما بلکه همه کشورهای درحال توسعه درگیر آن هستند و آمارها نشان میدهد که این امر درحال افزایش است. مشکل کشور در برخورد با بحران، نبود درک صحیح از خطر است.
جداسازها یکی از راهکارهای نوین پیش گیری از تخریب سازه ها در زلزله است
عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف اظهار داشت: استفاده از جداسازها یکی از راهکارهای نوین پیش گیری از تخریب سازه ها در زلزله است. در حوزه تکنولوژی های جدید لرزه ای در زمینه ساخت و ساز دو دیدگاه شامل افزایش مقاومت و شکل پذیری اعضای سازه ای برای مقابله با زلزله های شدید و نیز پیش گیری از انتقال انرژی زلزله به سازه ها به نحوی که عملکرد آنها بدون وقفه در جریان باشد، مطرح است.
وی با اعلان اینکه در سالهای اخیر رویکرد دوم یعنی روش های پیشگیرانه مورد توجه بیشتر قرار گرفته است، اضافه کرد: استفاده از جداسازها یکی از راهکارهای پیش گیری از تخریب سازه ها است. شتاب زلزله ای در حدود ۲۵ سانتی متر بر مجذور ثانیه در طبقات است که در طبقات بالاتر چهار برابر می شود و استفاده از فناوری جداسازها می تواند از انتقال انرژی به سازه پیشگیری کند.
عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف تصریح کرد: جداسازهای لرزه ای نه فقط از شتاب زلزله کاهش می دهد بلکه جابه جایی سازه در زمان زلزله را به میزان قابل توجهی می کاهد.
بخشی با اعلان اینکه در دانشگاه شریف از سال ۸۳ تحقیقات دراین زمینه را شروع کردیم، اشاره کرد: حاصل این تحقیقات دستیابی به فناوری ساخت جداسازهای لرزه ای بوده است.
سرمایه گذاران در ساخت وساز باید به دنبال دانش باشند نه امضای مهندسان ساختمانی
حمزه شکیب رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور نیز در این رویداد اظهار داشت: نحوه ساخت و ساز در کشور به دو دوره پیش از سال ۱۳۷۰ و پس از سال ۱۳۷۰ تقسیم بندی می شود.
وی بیان کرد: پس از سال ۱۳۷۰ یعنی پس از زلزله رودبار و منجیل تحولاتی در زمینه ساخت و ساز ایجاد و شرایطی برقرار شد که وضعیت ساخت و سازها بهبود یافت ولی باتوجه به رشد ساخت سازه های عمومی، این میزان بهبود کافی نیست و نیاز به تغییر رویکردها داریم.
شکیب با طرح این سوال که چرا ساختمان متروپل فروریخت، اظهار نمود: فروریختن این سازه فقط به سبب فشارهای ثقلی بوده و این وضعیت سبب شد تا ساختمان سازی ما به ۵۰ سال قبل بازگردد. ریزش ساختمان پلاسکو نیز به سبب عدم آشنایی کشور با روش های نگهداری ساختمان های قدیمی بود. دراین زمینه ها باید به دنبال تغییر رویکردها باشیم و در کنار آن حتما به مسایل اقتصادی و زیست محیطی و سایر مسایل دقت کنیم.
شکیب افزود: سازمان نظام مهندسی ۵۵۰ هزار عضو دارد و ما آماده ایم با صندوق نوآوری و شکوفایی همکاری نماییم که ساخت و سازها علمی شوند. البته در ساخت و سازها نباید به دنبال تکنولوژی های پیچیده باشیم، بلکه مقررات ساختمانی نیز باید تغییر کند، قانون نظام مهندسی ۲۵ سال پیش وضع شده است؛ بدین سبب باید رویکردها در این خصوص تغییر کند و باید ارتباط با دانش بنیان ها وجود داشته باشد تا شکوفایی ایجا شود.
رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان تصریح کرد: ایران کشوری با لرزه خیزی بالا است، باتوجه به رشد جمعیت دیگر قادر به افزایش شهرها نیستیم ضمن آنکه برمبنای قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان تکلیف شده است که این سازمان موجبات رشد و اعتلای مهندسی را فراهم آورد، اقدامی که تا حالا کمتر به آن توجه شده است.
وی به برنامه های این سازمان در حوزه ارتقای دانش مهندسی در زمینه ساختمان اشاره نمود و اظهار داشت: برقراری ارتباط با اعضای مبتکر، ایجاد ارتباط بین اعضای مخترع و نوآور با شرکت های دانش بنیان، حمایت و تشویق از ایده های نوآور و تبدیل ایده ها به فناوری همچون برنامه های ما بشمار می رود.
شکیب با اشاره به برنامه کشور برای ساخت چهار میلیون مسکن، گفت: اجرای این طرح بهترین فرصت است که به کیفیت و کمیت سازه ها توجه و بر تغییر رویکردها تمرکز شود. مسکن مهر بزرگترین طرح به لحاظ کمی در دنیا بود ولی به لحاظ کیفی مشکلات زیادی دارد و امیدوار هستم به عنوان بازوی سازمان شهرسازی بتوانیم در ارتقای کیفیت در کنار کمیت کمک نماییم. کیفیت زمانی محقق می شود که از تکنیک های جدید استفاده گردد و از این فرصت ها بهره برد.