آجاک - acak آینده پژوهی
نتایج یك پژوهش حاكیست

کووید 19، مصرف غذای آماده را کم کرد

کووید 19، مصرف غذای آماده را کم کرد

آجاک: پژوهشگران کشور در یک مطالعه تحقیقاتی نشان داده اند که در طول پاندمی کووید ۱۹، میزان مصرف غذاهای آماده در ایران به علل مختلف کاسته شده است و لازم است این مورد با هدایت دست اندرکاران، به دستاوردی پایدار تبدیل گردد.


به گزارش آجاک به نقل از ایسنا، کووید ۱۹ که نوعی سندروم حاد تنفسی است و توسط کرونا ویروس جدید ایجاد می شود، در اوایل سال ۲۰۲۰ توسط سازمان جهانی بهداشت بعنوان یک پاندمی شناخته شد. این بیماری با تغییر در سبک زندگی مردم ازجمله رژیم های غذایی همراه بوده است. رژیم غذایی مطلوب می تواند با بهبود سلامت عمومی بدن، سبب کاهش خطر و عوارض در رابطه با بیماری کووید ۱۹ شود. خیلی از دانشمندان در همین خصوص، بر ضرورت تقویت سیستم ایمنی از راه مداخلات مختلف تغذیه ای تاکید کردند، چونکه مطالعات مختلف، احتمال صدمه پذیری بیشتر افراد دارای اضافه وزن و چاقی را به کووید ۱۹ نشان می دهند.
به قول متخصصان، رژیم های غذایی پرکالری و کم کیفیت ازجمله غذاهای آماده، افراد را در معرض چاقی و بیماری های غیر واگیر قرار می دهند. غذای آماده، غذایی است که از سلف سرویس ها و یا سالن های غذاخوری بدون انتظار و بشکلی راحت قابل تهیه است و مصرف آن بنا به دلایلی ازجمله راحتی آماده سازی، هزینه کمتر و طعم و مزه جذاب رو به افزایش بوده است. این غذاهای آماده معمولا در سایزهای بزرگی سرو می شوند و حاوی مقادیر زیادی انرژی، شکر و نمک همراه با مقادیر اندک از ریزمغذی ها و فیبر هستند. به قول سازمان جهانی سلامت، مصرف غذای آماده در خیلی از جوامع قابل توجه بوده و تاثیر بسزایی در سلامت عمومی بخصوص در کشورهای درحال توسعه داشته است.
در همین زمینه، محققانی از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مبادرت به انجام پژوهشی کرده اند که در آن وضعیت مصرف غذاهای آماده و عوامل تعیین کننده آن در جامعه ایرانی در دوران شیوع کووید ۱۹ مورد بررسی قرار گرفته است.
این مطالعه مقطعی بر روی ۸۹۱ بزرگسال ایرانی از سراسر کشور در بازه زمانی اسفند ۱۳۹۹ تا فروردین ۱۴۰۰ و از راه شبکه های اجتماعی انجام شده است. داده های مورد نیاز پژوهشگران در این مطالعه با استفاده از پرسشنامه اطلاعات وضعیت دموگرافیک و اجتماعی اقتصادی، پرسشنامه مصرف غذای آماده، مقیاس ترس از کووید ۱۹ و پرسشنامه خود گزارش دهی رفتارهای پیشگیرانه در مقابل کووید ۱۹ جمع آوری شده اند.
نتایج این مطالعه نشان داده است که مصرف غذای آماده در دوران اپیدمی در کشور ما کاسته شده است. طبق این نتایج، مصرف غذای آماده به صورت معکوسی با امتیاز رفتارهای پیشگیرانه در مقابل کووید-۱۹ مرتبط بوده است و تداوم کاهش مصرف غذای آماده می تواند اثرات مثبت بلندمدتی بر سلامت جامعه داشته باشد.
در این خصوص، ناصر کلانتری، پژوهشگر دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و دیگر همکارش اظهار کرده اند: «طبق یافته های ما، کاهش مصرف غذای آماده به دلیل اپیدمی در حدود ۷۳ درصد بوده است. بیشترین نوع غذای آماده مصرفی، انواع پیتزا و سپس انواع ساندویچ بوده اند».
آنها افزوده اند: «نتایج نشان داد که سن، درآمد خانوار، وضعیت اشتغال و رفتارهای پیشگیرانه خود-گزارش دهی در مقابل کووید-۱۹، تأثیر قابل توجهی بر مصرف غذای آماده داشته اند».
بر طبق این گزارش علمی، کاهش قابل توجهی در مصرف غذاهای آماده در دوران اپیدمی دیده شد که بخشی از آن به دلیل اقدامات پیشگیرانه توسط افراد در مقابل کووید ۱۹ بوده است. بدون شک تداوم این روند کاهشی در مصرف غذاهای آماده می تواند اثرات مثبت بلندمدت بر سلامتی جامعه داشته باشد.
در اینباره، کلانتری و همکارش معتقدند، «مصرف غذاهای آماده با افزایش احتمال چاقی و اضافه وزن در افراد و به تبع آن افزایش احتمال مبتلا شدن به بیماری های غیرواگیر مرتبط بوده و علاوه بر آن، سبب افزایش صدمه پذیری جامعه به بیماری های واگیر ازجمله کووید ۱۹ می شود. بنابراین سیاست های مقابله با مصرف غذاهای آماده باید مورد توجه برنامه ریزان و سیاست گذاران قرار گیرد».
از این پژوهش، یک مقاله علمی تهیه شده که در «مجله علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران» متعلق به انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور انتشار یافته است.




منبع:

1401/05/01
16:50:33
0.0 /5
407
تگها: پزشكی , پژوهش , تحقیقات , سازمان
این مطلب آجاک را پسندیدید؟
(0)
(0)

تازه ترینهای مرتبط
نظرات بینندگان در این باره
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۴
آجاک : آینده پژوهی