در یك مطالعه انجام شد
استفاده از نوعی باکتری برای ایجاد خاصیت خودترمیمی در بتن ها
به گزارش آجاک پژوهشگران با افزودن محلول باکتری «باسیلوس سوبتیلیس» به فرایند تولید بتن، دریافتند که این باکتری می تواند با تولید رسوب کربنات کلسیم مقاومت فشاری بتن را افزایش دهد و ترک های اولیه بتن را از بین ببرد.
به گزارش آجاک به نقل از ایسنا، بتن؛ یکی از پرکاربردترین مصالح تولیدی در دنیا است. ترک خوردگی در بتن، مشکل شایعی است که در اثر مقاومت کششی نسبتاً کم آن رخ می دهد. ترک های بوجود آمده در بتن، دلیل اصلی کاهش دوام و عمر مفید سازه های بتنی هستند.
ترمیم مناسب و بموقع ریزترک های اولیه، برای پیشگیری از گسترش آنها در بتن و کاهش هزینه های زیاد تعمیر و نگهداری آن امری ضروری می باشد. یکی از روش های کاهش این ترک ها، استفاده از بتن های خود ترمیم است. بتن های خودترمیم که اخیرا توسعه یافته اند، تحول جدیدی را در عرصه تکنولوژی بتن بوجود آورده اند.
یکی از انواع بتن خودترمیم، بتن های باکتریایی هستند و در این نوع بتن از باکتری های تولید کننده رسوب کربنات کلسیم، برای پرکردن ترک های بوجود آمده استفاده می نمایند. این نوع باکتری ها، می توانند برای مدت طولانی بدون آب و مواد مغذی زنده بمانند و هنگام ایجاد ترک و نفوذ آب در ساختار بتن، باکتری های موجود فعال شده و با تولید رسوب کربنات کلسیم، ترک ها به مرور بسته می شوند.
بر همین اساس، پژوهشگران با انجام یک مطالعه به شناسایی یک گونه باکتریایی موثر برای ترمیم بتن پرداختند و میزان تأثیر آنرا بر مقاومت بتن بررسی کردند.
محققان برای تولید سه نمونه بتن باکتریایی، از باکتری «باسیلوس سوبتیلیس» در سه غلظت متفاوت استفاده کردند و بطری های یک لیتری محلول باکتری، جایگزین یک لیتر از حجم آب مصرفی در تولید بتن معمولی شد. میزان ترمیم ریز ترک های اولیه بوجود آمده به واسطه حرارت و همینطور مقاومت این بتن ها، مورد بررسی قرار گرفت.
بررسی های این مطالعه، حاکی از افزایش مقاومت فشاری قابل قبول در هفت روز اولیه تولید بتن بود که نشان دهنده تأثیر مناسب عامل خود ترمیمی بتن زیستی است.
به گفته پژوهشگران این مطالعه؛ در این پژوهش تلاش شد تأثیر باکتری در ترمیم ریز ترک های اولیه که عامل اصلی نفوذ مواد مضر و علت اصلی ترک های ثانویه در بتن است و اغلب به علت گرمای زیاد اولیه در بتن ایجاد می شود، بررسی شود.
این نتایج نشان داد استفاده از باکتری باسیلوس سوبتیلیس دوام بتن را به کمک فرایند خودترمیمی باکتریایی بهبود می بخشد.
در انجام این تحقیق ابوالفضل نوری شهرآبادی؛ دانشجوی دکتری راه و ترابری دانشگاه سمنان، ابوالفضل حسنی؛ استاد دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست دانشگاه تربیت مدرس و بیتا بخشی؛ استاد دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تربیت مدرس مشارکت داشتند.
یافته های این مطالعه، تابستان سالجاری به صورت مقاله علمی با عنوان «تاثیر باکتری در خود ترمیمی بتن زیستی با افزایش مقاومت فشاری» در مجله مهندسی زیرساخت های حمل و نقل انتشار یافته است.
منبع: آجاك
این مطلب آجاک را پسندیدید؟
(0)
(0)
تازه ترینهای مرتبط
نظرات بینندگان در این باره