آجاک - acak آینده پژوهی
در یك فراتحلیل ۲۰ ساله بررسی شد؛

شیوع عفونت بیمارستانی در بیمارستان های ایران چقدر است؟

شیوع عفونت بیمارستانی در بیمارستان های ایران چقدر است؟

به گزارش آجاک پژوهشگران با انجام یک مطالعه فراتحلیل در یک بازه زمانی ۲۰ ساله، ˮمیزان شیوع عفونت بیمارستانیˮ در بیمارستان های ایران را بررسی کردند.



به گزارش آجاک به نقل از ایسنا، "عفونت بیمارستانی" عفونتی است که بیمار بعد از ۴۸ ساعت بستری در بیمارستان یا تا ۷۲ ساعت بعد از ترخیص از بیمارستان، به آن مبتلا شود. این عفونت در زمان پذیرش بیمار وجود نداشته و در حالت نهفتگی هم نبوده و علایم عفونت طی روزهای بستری یا بعد از ترخیص بیمار رخ می دهد. عفونت بیمارستانی سبب افزایش مرگ بیمارستانی کاهش رضایت بیماران کاهش راندمان بیمارستان ها و افزایش هزینه سیستم سلامت می شود.

عوامل گوناگونی در ایجاد عفونت های بیمارستانی موثر هستند که مهم ترین آنها عبارتند از: سن کمتر از یک سال و بالای ۶۵ سال، سوء تغذیه، پذیرش اورژانسی در بخش مراقبت های ویژه، مدت اقامت بالای هفت روز در بیمارستان، قرار دادن کاتتر ادراری، وریدی و یا شریانی، انجام عمل جراحی، سابقه عمل جراحی، مصرف داروهای سرکوب کننده ایمنی، وضعیت کما و.... شایع ترین عضوی که درگیر عفونت های بیمارستانی می شود، دستگاه ادراری است و بعد از آن دستگاه های تنفسی و گردش خون در معرض عفونت های بیمارستانی قرار دارند.

مطالعات زیادی در حوزه عفونت های بیمارستانی در مناطق مختلف ایران انجام شده است؛ ولی با این وجود این مطالعات نمی توانند تصویر جامع و کاملی از میزان عفونت بیمارستانی در کشور ارایه کنند. بنا بر این نیاز است که پژوهشگران با یک پارچه کردن یافته های مطالعه های معتبر گذشته و انجام مطالعات فراتحلیل، به روشن تر شدن وضعیت کمک کنند.

بر همین اساس پژوهشگران دانشگاه های علوم پزشکی ایران و زابل با انجام یک مطالعه فراتحلیل، میزان شیوع عفونت های بیمارستانی را در بیمارستان های ایران مورد بررسی قرار دادند.

در این مطالعه تمامی مقاله های انتشار یافته در رابطه با عفونت بیمارستانی در بیمارستان های ایران که تا آخر اسفند ۱۳۹۷ در پایگاه های داده معتبر انتشار یافته بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. در نهایت ۱۵ مقاله که در آنها ۲ میلیون ۲۰۹ هزار و ۴۴۶ بیمار بررسی شده بود، مورد تحلیل ثانویه قرار گرفتند.

یافته های این مطالعه نشان داد که در بازه زمانی سالهای ۱۳۷۸ تا ۱۳۹۷ تعداد ۱۵ هزار و ۸۷۱ بیمار گرفتار عفونت بیمارستانی شده اند. مطالعه های انجام شده میزان عفونت های بیمارستانی را بین ۰.۳۲ و ۹.۱ درصد گزارش کرده بودند. این میزان در مقایسه با آمارهای مراجع بین المللی در کشورهای درحال توسعه، بمراتب کمتر است که دلیل آن می تواند کم گزارش دهی الزامی همه بیمارستان های کشور و کمبود منابع برای سنجش عفونت های بیمارستانی باشد.

در این مطالعه میزان شیوع عفونت های بیمارستانی در بیمارستان های ایران، ۰.۰۱ درصد گزارش شد که میزان آن بمراتب کمتر از میزان برآورد سازمان جهانی بهداشت (۸.۸ درصد) است. میزان کم عفونت های بیمارستانی در مطالعه های مورد بررسی در این پژوهش را میتوان به «تورش انتشار» نسبت داد. تورش انتشار یا Publication Bias؛ به انتشار بیشتر مقالاتی گفته می شود که دارای نتیجه گیری مثبت و یا نتیجه معنادار آماری هستند و بیان گر آن است که مقالات دارای نتایج منفی و یا نتایج غیر مفهوم دار آماری، شانس کمتری برای انتشار دارند. نتایج این پژوهش هم ممکنست به این دلیل باشد که مجله های علمی رغبتی به انتشار مقالات پژوهشی با میزان عفونت های بیمارستانی بالا نداشته باشند.

همچنین این احتمال وجود دارد که به سبب ترخیص سریع بیماران، برخی از بیماران بعد از ترخیص از بیمارستان گرفتار عفونت بیمارستانی شوند و برای درمان مجدد به بیمارستان رجوع نداشته باشد.

با توجه به نتایج پژوهش های مورد بررسی، در این مطالعه عنوان شد که به ترتیب «ساکشن لوله تراشه»، «کاتتر ادراری»، «سابقه جراحی» و «ونتیلاتور» رایج ترین عوامل ایجادکننده عفونت بیمارستانی در بیمارستان های ایران هستند.

عفونت دستگاه ادراری و دستگاه تنفسی و زخم جراحی هم در این مطالعه، بیشترین نوع عفونت در بیمارستان های ایران بود. همینطور مشخص شد باکتری «اشرشیا کلی» شایع ترین میکروارگانیسم ایجادکننده عفونت بیمارستانی بوده است. این مساله می تواند نشان دهنده مقاومت دارویی این باکتری نسبت به آنتی بیوتیک های مصرفی باشد.

پژوهشگران باتوجه به نتایج به دست آمده از این مطالعه، پیشنهاد می کنند: «مطالعه های باکیفیت بیشتری در استانهای مختلف کشور درباب شیوع عفونت بیمارستانی صورت گیرد و به دنبال آن یک مطالعه مروری نظام مند و متاآنالیز هم برای ترکیب یافته های آنها انجام گیرد».

به گفته محققان این پژوهش؛ یکی از محدودیت های این مطالعه ناقص بودن بعضی از داده های مقاله های پژوهشی مورد استفاده بود. این محققان پیشنهاد می کنند که مطالعات پژوهشی آینده این اطلاعات را هم در یافته های خود ذکر کنند.

در انجام این پژوهش علی محمد مصدق راد؛ دانشیار مرکز تحقیقات مدیریت اطلاعات سلامت و مهناز افشاری؛ دکتری سیاستگذاری سلامت دانشگاه علوم پزشکی ایران، به همراه پروانه اصفهانی؛ استادیار گروه مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی دانشگاه علوم پزشکی زابل با یکدیگر مشارکت داشتند.

یافته های این مطالعه زمستان سال ۱۳۹۹ به صورت مقاله علمی با عنوان «شیوع عفونت های بیمارستانی در بیمارستان های ایران: مرور نظام مند و متاآنالیز» در مجله تخصصی «اپیدمیولوژی ایران» انتشار یافته است.





منبع:

1400/06/06
22:52:45
0.0 /5
585
تگها: آینده , پزشكی , پژوهش , تحقیقات
این مطلب آجاک را پسندیدید؟
(0)
(0)

تازه ترینهای مرتبط
نظرات بینندگان در این باره
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۵
آجاک : آینده پژوهی