آجاک - acak آینده پژوهی
مروری بر نتایج یك پژوهش؛

عواملی كه می توانند سبب بروز جرائم خشونت آمیز شوند

عواملی كه می توانند سبب بروز جرائم خشونت آمیز شوند

به گزارش آجاک در یک مطالعه عنوان شد که در کشورهایی که میزان خشونت کم است، تلفیقی از شروط مردم سالاری، پاسخ گویی دولت، کارآیی دولت، حاکمیت قانون، فرصت فرهنگی، سرمایه رابطه ای و فرصت اقتصادی حضور دارد.



به گزارش آجاک به نقل از ایسنا، در طول تاریخ جامعه ای وجود نداشته که عاری از خشونت بوده باشد؛ به صورتی که سالانه حدود ۵.۳ میلیون نفر قربانی خشونت در دنیا برآورد می شود. علیرغم این که خشونت در بیشتر مناطق جهان یک مساله است؛ اما همه جوامع به صورت یکسان، این حقیقت اجتماعی را تجربه نکرده اند.

سوال این جاست که چرا در بعضی کشورها، خشونت کم است؛ ولی کشورهای دیگری با شدت و حدت خشونت روبه رو هستند و جرائم خشونت بار بیشتری را تجربه می کنند؟

دکتر رسول عباسی تقی دیزج؛ استادیار گروه تاریخ و جامعه شناسی دانشگاه محقق اردبیلی با انجام پژوهشی؛ عوامل جامعه شناختی موثر بر وقوع جرائم خشونت آمیز را بررسی کرد.

این مطالعه با استفاده از منطق فازی انجام شد و با بررسی بازه زمانی ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۶، داده های ۸۹ کشور مورد بررسی قرار گرفت.

بررسی های این مطالعه نشان داد که ترکیب شروط فرصت اقتصادی، سرمایه رابطه ای، مردم سالاری، پاسخ گویی دولت، کارایی دولت، حاکمیت قانون و فرصت فرهنگی، عواملی هستند که تأثیر زیادی در میزان وقوع جرائم خشونت آمیز دارند و این هم در کشورهایی که در آنها میزان خشونت کم است و هم در کشورهایی که میزان خشونت در آنها زیاد است، صدق می کند.

به بیان دیگر در کشورهایی که میزان خشونت کم است، تلفیقی از شروط مردم سالاری، پاسخ گویی دولت، کارآیی دولت، حاکمیت قانون، فرصت فرهنگی، سرمایه رابطه ای و فرصت اقتصادی حضور دارد.

در میان فرصت های چندگانه، فرصت فرهنگی و مردم سالاری نقش تعیین کننده ای در پیشبینی نتیجه داشت. غیر از این شروط، شرط فرصت اقتصادی هم در کنار شروط دیگر، مصداق تجربی داشت.

همچنین در کنار این شروط باید به نقش تنظیمات ساختاری و قدرت تنظیم کنندگی دولت در سطح کلان اشاره نمود که نمود بارز آن در حاکمیت قانون، پاسخ گویی و کارآیی دولت برجسته است. به صورت کلی نتایج به دست آمده نشان داده است که کشوری می تواند از تجربه زیاد جرائم خشونت آمیز در امان باشد که شروط علّی مطرح شده را داشته باشد.

در این مطالعه عنوان شد که برابری اقتصادی لزوما در همه موارد با نتیجه همراه نیست. چه بسا با تنظیم ساختاری کارا، نابرابری اقتصادی لزوما ایجاد کننده جرائم خشونت آمیز نباشد. بنابراین؛ نتیجه تا حد زیادی با داشتن مجموعه علل زمینه مند، به ترکیب عوامل بستگی دارد.

دکتر عباسی تقی دیزج در مورد یافته های این پژوهش می گوید: نتایج این تحقیق به ما در امر شناخت علت بروز جرائم خشونت آمیز در سطح کلان کمک می نماید تا دست اندر کاران این امر با اشراف نظری و تجربی بیشتر به موضوع، در امر سیاست گذاری در این عرصه موفقیت حاصل کنند.

یافته های این مطالعه، زمستان سالجاری به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «مطالعه ملی-عرضی عوامل موثر بر جرائم خشونت آمیز در سطح کلان» در فصل نامه جامعه شناسی کاربردی دانشگاه اصفهان، انتشار یافته است.





منبع:

1399/12/09
22:23:15
0.0 /5
492
تگها: پژوهش , تجربه , كاربر
این مطلب آجاک را پسندیدید؟
(0)
(0)

تازه ترینهای مرتبط
نظرات بینندگان در این باره
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۱
آجاک : آینده پژوهی