آجاک - acak آینده پژوهی
معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت تشریح كرد

نقش افزایش سهم پژوهش و فناوری از GDP در کسب مرجعیت علمی

نقش افزایش سهم پژوهش و فناوری از GDP در کسب مرجعیت علمی

آجاک: به گزارش آجاک، معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت اشاره کرد: کسب مرجعیت علمی و افزایش سهم تحقیقات و فناوری از تولید ناخالص داخلی (GDP) کشور لازم و ملزوم یکدیگر هستند.



به گزارش آجاک به نقل از ایسنا، دکتر یونس پناهی با اشاره به ترسیم نقشه راه تحقیقات سلامت جهت نیل به مرجعیت علمی، اظهار داشت: ابتدا استفاده از تحقیقات نافع و فناورهای همگرا و بدنبال آن توجه به بار بیماریها و افزایش فاکتورهای سلامت در جامعه و سپس مرجع شدن در حل مسائل سلامت جامعه در منطقه و جهان، فرازهای اصلی این مسیر بشمار می رود.

معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت، همین طور مرجعیت علمی را از دو جنبه ملزومات و اجزای آن مورد بررسی قرار داد و تشریح کرد: ملزومات مرجعیت علمی هفت عنصر اصلی دارد. نخستین عنصر، سیاستگذاری است که باید روندهای علم و فناوری را بصورت مستمر پیگیری کرد و روندها آینده نگاری شوند. طراحی نقشه راه برای ساختارهای علمی با ایجاد همگرایی در سطح ملی برای تغییر نگرش ها در بحث مرجعیت علمی و ارائه یک ذهنیت صحیح بسیار حائز اهمیت می باشد.

پناهی، دستاورد کسب مرجعیت علمی را افزایش سهم تحقیقات و فناوری از GDP دانست و تصریح کرد: لازمه این امر توزیع منابع مالی مبتنی بر ماموریت های واگذارشده به دانشگاه های علوم پزشکی است. حتی لازم است مراکز تحقیقاتی بین رشته ای بر طبق این ماموریت ها که همه برمبنای تهدیدات شناسایی شده حوزه سلامت کشور هستند، تاسیس شود.

نیاز به تدوین استراتژی در سطوح مختلف

وی به تدوین استراتژی هایی در سطح کلان و میانی برای رونق و ایجاد انگیزه جامعه علمی کشور برای همراهی با این هدف مهم تاکید و اظهار داشت: توسعه یک سیستم رقابتی سالم، ایجاد ساز و کارهایی با فناوری های چندگانه و تقویت فرهنگ کار تیمی و توانمندسازی افراد در سطوح بین المللی می تواند در این راه کارساز باشد.

پناهی با اعلان اینکه توجه به ساختارها، الزام دیگر مرجعیت علمی است، تصریح کرد: انتظار می رود برای رسیدن به مرجعیت علمی باید فراساختارهایی جهت تقویت و تمرکز بر اولویت های ملی طراحی شود و میان فعالیت ساختارهای علمی و فناوری با نقشه ملی مطابقت ایجاد شود.

ضرورت تدوین فرآیندهای ضروری

وی با تأکید بر این که تا فرآیندهای ضروری در این راه تدوین و آماده نشود، دستیابی به مرجعیت علمی نیز آسان نخواهد بود؛ اضافه کرد: طراحی فرآیندهای تعیین وضعیت سیستم سلامت یکپارچه، پروسه پایش مستمر مشاهدات کلان (macro observation) از سیستم یکپارچه سلامت، پروسه ارتباطات جهانی و مدیریت دانش و فرآیندهای به کارگیری دانش از نکات قابل توجه دراین زمینه است. همین طور لازم است بانک داده ملی جهت اصلاح و نوآوری در سیستم یکپارچه طراحی شود.

وی اشاره کرد: متعهد شدن به انجام کارهای مستمر با بالاترین کیفیت ممکن و تمرکز بر شناسایی چالش ها و رفع آن ها از الزامات محتوایی مرجعیت علمی است و از طرف دیگر در این راه به فاکتورهای پاسخگو مبتنی بر راندمان تحقیقات و فناوری بجای فاکتورهای کمی نیازمند هستیم، ضمن این که بدون تردید باید سؤالات و مسائل جامعه در این شاخص ها در نظر گرفته شود.

تعاملات بین المللی راهی برای دستیابی به مرجعیت علمی

پناهی با تأکید بر این که مرجعیت علمی بدون ارتباطات و تعاملات علمی امکانپذیر نیست، اشاره کرد: تقویت کارهای تیمی و چند رشته ای بین دانشگاه های علوم پزشکی و کلان مناطق با تمرکز ویژه به ماموریت های واگذارشده برای حل نیازهای کشور و تقویت ارتباطات بین المللی در کنار تقویت مجلات علمی بین المللی در داخل کشور می تواند پایه ای برای بسط تعاملات علمی باشد.

اجزای مختلف مرجعیت علمی

به نقل از روابط عمومی معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت؛ وی با اعلان اینکه مطالعات بسیاری در منابع بین المللی و داخلی درباب اجزای مرجعیت علمی انجام شد، بیان کرد: تولید علم و دانش طبق برنامه های متنوع جهت تشویق و جذب نخبگان و استفاده هر چه بیش از زیرساخت ها، ترجمان دانش و کاربست آن و تقویت ارتباط با صنعت، تولید و به کارگیری تکنولوژی، دیپلماسی علمی بوسیله طراحی پروژه با سازمان های بین المللی برای پشتیبانی از کشورهای منطقه و استفاده از نخبگان ایرانی مقیم خارج از کشور و در نهایت بهبود اقتصاد دانش بنیان مجموعه این اجزا را شامل می شوند.





منبع:

1402/01/29
10:52:01
0.0 /5
394
تگها: آینده , ارتباطات , پزشكی , پژوهش
این مطلب آجاک را پسندیدید؟
(0)
(0)

تازه ترینهای مرتبط
نظرات بینندگان در این باره
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۵
آجاک : آینده پژوهی