آجاک - acak آینده پژوهی
معاون اداری مالی وزیر علوم:

فعالیتهای مدیریت سبز در دانشگاه ها باید ادامه یابد

فعالیتهای مدیریت سبز در دانشگاه ها باید ادامه یابد

معاون اداری، مالی و مدیریت منابع وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ضمن اشاره به اهمیت توسعه مدیریت سبز در کشور اظهار داشت: استقرار نظام مدیریت سبز در دانشگاه ها و به تبع آن توسعه این مهم در سطح کشور، شرایط پیاده سازی و اجرای ˮدولت سبزˮ را فراهم می آورد.


به گزارش آجاک به نقل از ایسنا، دکتر محمدتقی نظرپور در نشست عرضه تجربیات مدیریت سبز دانشگاه ها که در سالن شهدای جهاد علمی وزارت برگزار شد، اظهار داشت: امروزه جایگاه و انتظاراتی که از آموزش عالی کشور و بخصوص دانشگاه ها و مراکز پژوهشی می رود، نسبت به قبل تغییر کرده است و انتظار جامعه این است که نقش و جایگاه دانشگاه ها در عرصه تغییر و نوآوری و به تبع آن توسعه پایدار و همینطور حفاظت از ارزش های سنتی و نوین جوامع بشری به شیوه مناسب ایفا نماید.
وی ادامه داد: به همین جهت ضروریست دانشگاه ها در جهت حرکت به سمت توسعه پایدار و ارتقای مولفه های زیست محیطی زیستگاه بشری، فعالانه مشارکت کرده و ابعاد و مولفه های مدیریت سبز در دانشگاه ها را شناسایی کنند که اگر این اتفاق بیفتد راه گشای مسیر مدیریت سبز و حل معضلات زیست محیطی شهرها و در نهایت کشور خواهد بود.
دکتر نظرپور ضمن اشاره به ابعادی که در مدیریت دانشگاه ها می توان به آن توجه کرد، اظهار نمود: سیاست گذاری، برنامه ریزی، مدیریت منابع مادی و تجهیزاتی، رهبری، راهبردها، تکنولوژی های جدید، مباحث اجرایی و امور سازمانی دانشگاه ها، منابع مالی و انسانی، پژوهش و آموزش، ارتباط با محیط پیرامونی و نظارت و ارزیابی از مهم ترین برنامه های اجرای مدیریت سبز در دانشگاه ها است.
وی افزود: در پارادایم توسعه پایدار تضادی بین رشد اقتصادی و حفظ بهبود وضعیت محیط زیست نمی بینیم و گاهی اوقات این بحث ها به صورت نظری هم مطرح می شود و اگر ما بتوانیم بسترهای مناسبی برای ارتقای بهره وری، کیفیت و رقابت پذیری، خلاقیت و نوآوری در مصرف بهینه مواد و بهره مندی از محیط زیست مطلوب را در کنار شاخصهای رشد اقتصادی و اجتماعی ایجاد کنیم؛ این موارد می توانند از راه استقرار نظام مدیریت سبز در سطح کشور و در نهایت پیاده سازی و اجرای "دولت سبز" را فراهم آورد. باید کمی فراتر از این موضوعات فکر نماییم و "دولت سبز" را بعنوان یکی از مهم ترین دستاوردها مورد توجه قرار دهیم.
معاون اداری، مالی و مدیریت منابع وزارت علوم تصریح کرد: نکته مهم این است که دانشگاه ها نقطه آغازین توسعه کشورها هستند و مسیر توسعه هم از درون دانشگاه ها می گذرد و هیچ نهاد اجتماعی به اندازه دانشگاه در این مقوله ها اثرگذار نیست. آموزش عالی از جهات مختلف در تمامی ابعاد توسعه نقش اساسی دارد. میراث بالای توسعه یافتگی در کشورهای پیشرفته مرهون آموزش و به خصوص عرضه آموزش عالی است.
وی خاطرنشان کرد: مدیریت سبز می تواند بعنوان مدل عملی برای توسعه پایدار در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی و پژوهشی کشور باشد و بعنوان مبدا تحولات و بستر فرهنگ سازی عمومی قلمداد شود. سیاستگذاری و برنامه ریزی مهم ترین مولفه هایی هستند که در مدیریت سبز دانشگاه ها باید مورد توجه جدی قرار گیرد.
به گزارش اداره کل روابط عمومی وزارت علوم، وی تصریح کرد: در حقیقت این مبحث به این علت اهمیت دارد که سیاست های مصوب در دانشگاه و برنامه ریزی هایی که انجام می شود ارتباط و پشتوانه اجرایی بالاتری را می تواند داشته باشد، در صورتیکه در حوزه مدیریت سبز سیاست گذاری دقیق صورت گیرد و برنامه اجرایی آن هم تنظیم شود، با تغییر مدیران دانشگاه ها هم این برنامه ها متوقف نخواهد شد. تغییرات در حوزه مدیریتی در سطح کشور و در حوزه آموزش عالی هم هست اگر بتوانیم برنامه ریزی منسجم و خوبی را انجام دهیم، با تغییر مدیران کمتر نسبت به برنامه ریزی های دقیق انجام شده تغییرات ایجاد خواهد شد.
دکتر نظرپور افزود: دانشگاه سبز نگاهی است که از یک سو بر اصلاح چرخه های مصرف مواد و انرژی و از طرفی دیگر بر کاهش تولید آلاینده ها و مواد زائد در دانشگاه ها، تاکید دارد. در بیان کلی، دانشگاه سبز، دانشگاهی است که همه فعالیت ها در آن بر مبنای جنبه های سه گانه توسعه پایدار یعنی پایدار محیطی دربرگیرنده اجتماعی و زیست پذیری اقتصادی صورت می گیرد و نشان دهنده تعهد و باور به نقش مراکز آموزش عالی در نزدیک شدن به توسعه پایدار می باشد.
وی سه نکته را بعنوان رکن اساسی در این رویکرد عنوان نمود و آنها را کاهش هزینه های عمومی و جاری در دانشگاه ها با طرح مدیریت سبز، ترویج رفتارهای آموزشی و پژوهشی مبتنی بر کاهش مصرف، تربیت نسلی از دانش پژوهان و متخصصان دانست که بعنوان حرفه مندان جامعه پیامد عملکرد خویش را در محیط زیست ردیابی می کنند.
دکتر نظرپور پیاده سازی و استمرار مدیریت سبز در دانشگاه ها را نیازمند منابع مالی دانست و اظهار داشت: فعالیت ها در این عرصه باید ارتقاء پیدا کند و برای مدیریت منابع مالی و در کنار آن مدیریت منابع انسانی هم توجه ویژه داشته باشیم. اگر بخواهیم مدیریت سبز را در دانشگاه ها پیاده سازی نماییم بدون منابع انسانی امکان پذیر نیست.
وی ادامه داد: ابعاد دیگری که باید مورد توجه قرار گیرد مبحث آموزش و پژوهش است، ارتباط با محیط و نظارت و ارزیابی هم همینطور باید مورد توجه قرار گیرد. انتظاری که از دانشگاه ها می رود این است که تولید و مصرف خویش را بر ساختاری پایدار برنامه ریزی کنند. برای نمونه کاربست هایی برای کاهش انتشار دی اکسید کربن و استفاده از ابزارهای کنترل آلاینده ها برای بازسازی پایدار بعنوان کار بست حفاظت از انرژی، مدیریت منابع آب و بازیافت پساب خاکستری جزو مجموعه اقداماتی باشد که در دانشگاه ها انجام می شود.
معاون اداری، مالی و مدیریت منابع وزارت علوم در انتها تصریح کرد: نکته نهایی هم اینکه هدایت پژوهشها به سمت موضوعاتی در ارتباط با توسعه پایدار مطابق با شرایط و وضعیت هر جامعه و باز تعریف نظریه ها و مفاهیم در رابطه با آن در مراکز آموزش عالی باشد که این مورد می تواند به توسعه راهکارهای اجرایی و فناوری های قابل بکارگیری در متن هر جامعه، برای رویارویی با چالش های در رابطه با آن بیانجامد.



1399/10/23
23:07:43
0.0 /5
441
تگها: پژوهش , تحقیقات , تكنولوژی , سازمان
این مطلب آجاک را پسندیدید؟
(0)
(0)

تازه ترینهای مرتبط
نظرات بینندگان در این باره
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۲
آجاک : آینده پژوهی