آجاک - acak آینده پژوهی
در یك مطالعه مروری بررسی شد؛

دلیلهای شیوع نسبتا زیاد خود درمانی در زنان ایرانی

دلیلهای شیوع نسبتا زیاد خود درمانی در زنان ایرانی

آجاک: بررسی های یک مطالعه مروری سیستماتیک نشان داد که شیوع خود درمانی در زنان ایرانی نسبتاً بالا است و عواملی مانند در دسترس بودن داروها، هزینه بالا ویزیت پزشکان، اعتقاد به بی ضرر بودن خوددرمانی؛ از مهم ترین عوامل موثر در این مشکل است.



به گزارش آجاک به نقل از ایسنا، خود درمانی یکی از اشکالات جدی اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی در سرتاسر جهان، همچون در ایران است. این مشکل به علت اینکه سبب افزایش سرانه ی مصرف دارو، ایجاد مقاومت دارویی، عدم درمان بهینه، مسمومیت های دارویی، عوارض ناخواسته، اختلال در بازار دارویی، هدر رفت هزینه، تاخیر احتمالی در درمان یک بیماری جدی، مخفی شدن نشانه هایی از یک بیماری شدید، تداخل با دیگر داروهای مصرفی و... می شود. ازاین رو توجه به مصرف خودسرانه داروها در افراد جامعه، از اهمیت زیادی برخوردار می باشد.

بررسی ها نشان داده که دلیل بیش تر از سه درصد از موارد ناهنجاری های مادرزادی، مصرف خودسرانه دارو است. همینطور مطالعات مختلف نشان داده زنان برای درمان مشکلاتی مانند دردهای قاعدگی، رفع علایم یائسگی و... خودسرانه از داروها استفاده می نمایند. در همین راستا، توجه به مصرف خودسرانه دارو در زنان، به علت قرار گرفتن در دوران های حساس مانند حاملگی و شیردهی و همینطور رابطه بیشتر با افراد خانواده و الگو بودن برای سایر اعضای خانواده، اهمیت بیشتری دارد.

بر همین اساس پژوهشگران با انجام یک بررسی سیستماتیک، شیوع خوددرمانی در زنان ایرانی را بررسی کردند.

برای انجام این مطالعه تمام مقالات در رابطه با شیوع خوددرمانی در زنان ایرانی در پایگاه های اطلاعاتی بین المللی و پایگاه داده های ملی جستجو شد و تمامی این مقالات مرتبط که تا تاریخ ۴ دیماه ۱۴۰۰ انتشار یافته بودند، مورد ارزیابی قرار گرفت. در نهایت پس بررسی ۴۸۴، مقالات غیر در رابطه با مبحث و مقالاتی که شرایط ورود به مطالعه را نداشتند، حذف شدند و ۱۳ مقاله که کیفیت لازم را داشتند، مورد ارزیابی قرار گرفتند. در این ۱۳ مقاله در کل ۵ هزار و ۸۰۲ نفر مورد مطالعه قرار گرفته بودند.

بررسی های این مطالعه نشان داد که شیوع خوددرمانی در زنان ایرانی نسبتاً بالا و نزدیک به ۵۰ درصد است. همینطور این مطالعه نشان داد که علل متفاوتی برای خوددرمانی در بین زنان وجود دارد. یکی از دلایل مهم و موثر که در بیشتر مطالعات بر آن تاکید شده، در دسترس بودن داروها است. همینطور هزینه بالای ویزیت پزشکان هم از عاملهای مهم در خوددرمانی به حساب می آید. بعلاوه عوامل دیگری مانند جزئی بودن مشکل و بیماری، اعتقاد به بی ضرر بودن خوددرمانی، مهم تلقی نکردن بیماری، تجربه قبلی بیماری، نداشتن بیمه و... دلایلی برای خوددرمانی است.

بررسی های این مطالعه نشان داد که خوددرمانی بیشتر برای درمان اختلالات گوارشی، کم خونی، سرماخوردگی و سردرد صورت می گیرد.

به گفته پژوهشگران این مطالعه؛ شیوع خوددرمانی در زنان ایرانی نسبتاً بالا است و احتیاج به اقدامات و مداخلات موثر برای کاهش خوددرمانی در این گروه است.

این محققان معتقدند که عرضه اطلاعات مورد نیاز و بالا بردن آگاهی زنان در مورد عوارض ناشی از خوددرمانی، آموزش پزشکان و داروسازان در مورد تجویز صحیح و کافی مقدار دارو، اجتناب از عرضه داروهای بدون تجویز پزشک، افزایش دسترسی زنان به خدمات مراقبتی، کاهش هزینه های خدمات مراقبتی و فرهنگ سازی با استفاده از رسانه ها، به منظور کاهش خوددرمانی می تواند در کاهش این مشکل، کمک کننده باشد.

در انجام این تحقیق راضیه محمدی چرمهینی، صدیقه امیرعلی اکبری و سیده هانیه علم الهدی؛ پژوهشگران مرکز تحقیقات مامایی و بهداشت باروری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با یکدیگر مشارکت داشتند.

یافته های این مطالعه، آبان ماه سالجاری به صورت مقاله علمی با عنوان «بررسی شیوع خوددرمانی و عوامل در رابطه با آن در زنان ایرانی: یک مطالعه مرور سیستماتیک» در مجله زنان، مامایی و نازایی ایران انتشار یافته است.




1401/09/09
10:40:42
0.0 /5
464
تگها: پزشكی , پژوهش , تجربه , تحقیقات
این مطلب آجاک را پسندیدید؟
(0)
(0)

تازه ترینهای مرتبط
نظرات بینندگان در این باره
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۱
آجاک : آینده پژوهی