آجاک - acak آینده پژوهی
در یك پژوهش داخلی مطرح شد؛

ساخت پماد سوختگی از دور ریز طلای سرخ

ساخت پماد سوختگی از دور ریز طلای سرخ

آجاک: آجاک: پژوهشگران کشور در یک مطالعه باارزش نشان داده اند که از گلبرگ های دورریز زعفران که به طلای سرخ مشهور است، می توان پمادی برای سوختگی ها درست کرد که به خوبی، زخم های ناشی از اینگونه حوادث را درمان می کند.


به گزارش آجاک به نقل از ایسنا، خیلی از بیماران سوختگی حرارتی، بین ۸ تا ۳۰ روز نیازمند بستری در بیمارستان هستند. سوختگی حرارتی، کشنده ترین نوع سوختگی است و علاوه بر دوره طولانی مراقبت و بستری، هزینه های شایان توجهی را برای درمان به همراه دارد. ترمیم زخم سوختگی به رغم کشف پادزیست های مختلف، هنوز بصورت چالشی برای طب مدرن باقی مانده است. بافت مرده ناشی از سوختگی که ضخامت نسبی زخم را زیاد می کند می تواند خود دلیلی بر تأخیر در عملکرد پمادهای دارویی سوختگی مانند سیلورسولفادیازین باشد و این بافت مرده امکان تأثیر پماد را می کاهد.
امروزه بنا بر گفته متخصصان، به علت آثار جانبی و ناخواسته خیلی از داروهای مصنوعی، استفاده از مواد گیاهی و طبیعی در درمان سوختگی مورد توجه قرار دارد. زعفران یکی از مهم ترین این گیاهان است که علاوه بر استفاده گسترده در صنایع غذایی، تاثیرات دارویی قابل توجهی نیز دارد. در ایران سالانه حدود ۵۰۰ تن کلاله زعفران و چندین برابر آن گلبرگ این گیاه تولید می شود که عملاً گلبرگ بصورت دور ریز و بلااستفاده می ماند. تا حالا در ایران ارزیابی دور ریز گلبرگ گیاه زعفران و اثربخشی آن در درمان سوختگی گزارش نشده است، بلکه از کلاله گیاه و عصاره آن استفاده می شود.
جهت بررسی این موضوع، گروهی از پژوهشگران کشورمان از دانشگاه علوم پزشکی ایلام و چند مرکز آموزش عالی دیگر این شهر، تحقیقی را به انجام رسانده اند که در آن، کارآیی دورریز گلبرگ زعفران در درمان سوختگی مورد ارزیابی علمی قرار گرفته است.
آنها این تحقیق را با استفاده از موش های صحرایی نژاد ویستار به عنوان جانوران مدل انجام دادند و در آن، درصدهای مختلف پماد تهیه شده از عصاره گلبرگ زعفران را با داروی سیلورسولفادیازین یا SSD یک درصد در یک دوره ۲۱ روزه مقایسه نمودند.
نتایج این پژوهش که در «مجله علمی سازمان نظام پزشکی ایران» انتشار یافته اند، نشان دادند که عصاره گلبرگ زعفران که با دوز پنج درصد موجب بهبود زخم سوختگی درجه دو در موش ها آن هم به گونه ای چشم گیر شد.
ارشیر معیری، دانشیار گروه آناتومی دانشگاه علوم پزشکی ایلام و همکارانش در این خصوص می گویند: «درمان با آنتی اکسیدان ها برای پیش گیری از لطمه های ناشی از رادیکال های آزاد اکسیژن مؤثر است و داروهای آنتی اکسیدان همچون عوامل مؤثر در درمان زخم ها هستند. رادیکال های نیتریک اسید و مدیاتورهای التهابی نقش مهمی را در لطمه های حرارتی ایفا می کنند».
آنها معتقدند: «پماد گلبرگ زعفران می تواند مدت اقامت بیماران سوختگی را بواسطه کاهش عفونت در بیمارستان بکاهد و اسکار ناشی از زخم سوختگی را کم کند. کما اینکه در این پژوهش از زخم موش های تیمار شده در گروههای پماد زعفران هیچ نوع اسکاری بر جا نماند، درصورتی که در گروه مورد درمان با پماد SSD بعد از بهبودی زخم، اسکار زخم سوختگی نیز دیده شد».
ایران با تولید ۹۰ درصد زعفران دنیا، قطب تولید این گیاه به حساب می آید و در صورت اجرای صحیح فرآیندهای پژوهشی و فن آورانه دارویی روی آن، می توان قدمهای مهمی را در حوزه درمان و بازتوانی بیماران و نیز شکوفایی فناورانه اقتصادی کشور برداشت.
معیری و همکارانش در اختتام اشاره کرده اند: «با توجه به نتایج امیدبخش حاصل از این پژوهش و تأثیر چشم گیر پماد زعفران پنج درصد در تسریع بهبودی زخم های ناشی از سوختگی، این پماد به عنوان یک داروی گیاهی درمان سوختگی پیشنهاد می شود تا در کارآزمایی های بالینی انسانی و مبتنی بر دستورالعمل های سازمان غذا و دارو، بصورت جامع تر بررسی شود و در نهایت بتواند وارد چرخه درمان شود».



1401/07/16
21:35:13
0.0 /5
367
تگها: آینده , پزشكی , پژوهش , سازمان
این مطلب آجاک را پسندیدید؟
(0)
(0)

تازه ترینهای مرتبط
نظرات بینندگان در این باره
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۴
آجاک : آینده پژوهی