آجاک - acak آینده پژوهی
بررسی دو طرح مصوب شورای عالی عتف؛

حقوق پژوهشگر پسادکترا معادل ۷۰ تا ۸۰ درصد حقوق یک استادیار

حقوق پژوهشگر پسادکترا معادل ۷۰ تا ۸۰ درصد حقوق یک استادیار

به گزارش آجاک، دبیرکل شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری درباره ی ضمانت های اجرائی طرح جدید پژوهشگران پسادکترا، با اشاره به اینکه حقوق یک پژوهشگر پسادکترا معادل 70 تا 80 درصد حقوق یک استادیار پایه یک در نظر گرفته شده است، اشاره کرد: هم اکنون بخش های خصوصی، دولتی و صنعتی می توانند به آسانی این حقوق را تامین کنند.



به گزارش آجاک به نقل از ایسنا، دوره تحقیقاتی پسادکترا؛ یکی از مهم ترین دوره های پژوهشی در مراکز علمی است که در تمام دنیا شناخته شده. این دوره نوعی به کارگیری دانش آموختگان دکتری برای مدت زمان مشخص حدوداً دو تا پنج ساله است. افرادی که این دوره را می گذرانند، مدرک تحصیلی دریافت نمی کنند و تنها در یک مرکز پژوهشی، فعالیت می نمایند. هدف از این دوره تحقیقاتی ارتقای توان پژوهشی و فناوری دانشگاه ها و پژوهشگاه ها، مراکز پژوهشی و فناوری، شرکت های دانش بنیان، مراکز صنعتی و... و همین طور اشتغال فارغ التحصیلان دانشگاهی مقطع دکتری، افزایش میزان پاسخگویی به نیازهای کشور و... است.

در ایران تا حالا بخشنامه های پسادکترای مختلفی تدوین شده است و آخرین بخشنامه ابلاغی پسادکترا نیز در دی ماه ۱۳۹۹ از طرف وزارت علوم ابلاغ شد؛ ولی این طرح ها آن طور که باید و شاید مورد توجه قرار نگرفتند و هنوز در ایران مانند دیگر کشورها از ظرفیت دانش آموختگان دکتری استفاده نمی گردد.

پس از احیای باردیگر شورایعالی علوم، تحقیقات و فناوری (عتف)؛ تدوین بخشنامه جدیدی برای به کارگیری پژوهشگران پسادکترا، مورد پیگیری قرار|گرفت که اخیراً در این شورا به تصویب رسیده است.

در روزهای گذشته، دکتر پیمان صالحی؛ دبیرکل شورایعالی عتف و معاون پژوهشی وزیر علوم، در اجلاس رؤسای دانشگاه ها، پژوهشگاه ها و پارک های علم و فناوری؛ آگاهی داد که بخشنامه طرح به کارگیری پژوهشگران پسادکتری در مرحله ارائه به کمیسیون عتف است و به زودی ابلاغ می شود».

با توجه به اینکه تا حالا طرح های مختلفی برای به کارگیری پژوهشگران پسادکترا ابلاغ گردیده، ولی به نتیجه مطلوب نرسیده است، در گفت وگویی با معاون پژوهشی وزیر علوم، به بررسی زوایای مختلف این طرح پرداختیم.

دکتر پیمان صالحی در گفت و گو با ایسنا، درباره ضمانت اجرائی این طرح و در پاسخ به اینکه چه ضمانتی است که طرح جدید به عاقبت دیگر طرح های پسادکترا گرفتار نشود؟ توضیح داد: تفاوت بخشنامه های فعلی با دیگر بخشنامه های به کارگیری پژوهشگران پسادکترا این است که در گذشته، بخشنامه ها در دانشگاه ها و پژوهشگاه ها تدوین می شد، ولی درحال حاضر؛ یک مرجع ملی و بالاترین مرجع سیاستگذاری در زمینه علوم، تحقیقات و فناوری یعنی شورایعالی عتف، این طرح را تایید کرده است.

وی در ادامه، تفاوت دیگر این بخشنامه را تامین منابع مالی دانست و افزود: مشکلی که قبلاً وجود داشت و موجب می شد که طرح های قبلی اجرا نشوند، این بود که منابع مالی طرح تامین نشده بود. در مصوبه فعلی ذکر شده که نیازهای مالی این طرح از محل صندوق علوم، تحقیقات و فناوری پرداخت گردد.

دبیرکل شورایعالی عتف با بیان اینکه در گذشته اصلاً صندوقی که بتواند گرنت به پژوهشگران بدهد، وجود نداشت، اظهار داشت: بخش مهمی از طرح پژوهشگران پسادکترا، موضوع گرنت است. گرنت؛ پول بلاعوضی است که برای انجام تحقیقات اختصاص داده می شود و در گذشته چنین صندوقی اصلاً وجود نداشت.

صالحی، ضمن اشاره به اینکه در این طرح سه نوع دوره پسادکترای «پژوهشی»، «فناوری» و «صنعتی» در نظرگرفته شده است؛ اظهار نمود: ما به طرح پسادکترای صنعتی و همکاری با مراکز خصوصی امیدوار هستیم و این امکان در گذشته وجود نداشت.

وی اضافه کرد: اینکه پژوهشگر به صنعت برود نیز یک ضمانت اجرائی برای طرح است، چونکه در آن جا منابع مالی بیشتری وجود دارد.

معاون پژوهشی وزیر علوم با بیان اینکه حقوق یک پژوهشگر پسادکترا معادل ۷۰ تا ۸۰ درصد حقوق یک استادیار پایه یک در نظر گرفته شده است، تصریح کرد: درحال حاضی بخش های خصوصی، دولتی و صنعتی می توانند به آسانی این حقوق را تامین کنند.

وی افزود: همین طور امتیازاتی مانند حل مشکل سربازی و استفاده از پژوهشگران پسا دکترا به عنوان امریه، احتساب دوره پسادکترا در سوابق شغلی افراد؛ مواردی هستند که امیدواریم ضمانت اجرایی این طرح باشند.

صالحی درباره ی یکی دیگر از مصوبات شورایعالی عتف که مربوط به به کارگیری «پژوهشگران مستقل» است، توضیح داد: پژوهشگر مستقل موضوعی است که در سند تحولی دولت آمده است و عنوان شده که همکاری پژوهشگران مستقل با دانشگاه ها و پژوهشگاه ها تسهیل شود.

پژوهشگر مستقل، کسی است که استخدام هیچ نهادی نیست و در زمانی که یک طرح تحقیقاتی دارد و آنرا به نهادی ارائه می کند، شاغل به حساب می آید. طرح به کارگیری پژوهشگران مستقل، مصوبه شورایعالی علوم، تحقیقات و فناوری است و درحال نگارش بخشنامه آن هستیم. سختی کار این مصوبه، موضوع بیمه پژوهشگران مستقل است و اگر بتوانیم موضوع بیمه را حل نماییم، طرح پژوهشگر مستقل، ۱۰۰ درصد اجرائی می شود و الان درحال مذاکره با بخش های مربوطه هستیم تا این مشکل، حل شود.



وی در پاسخ به این سؤال که پژوهشگر مستقل کیست؟ توضیح داد: پژوهشگر مستقل؛ کسی است که استخدام هیچ نهادی نیست و در زمانی که یک طرح تحقیقاتی دارد و آنرا به نهادی ارائه می کند، شاغل به حساب می آید.



دبیرکل شورایعالی عتف تصریح کرد: طرح به کارگیری پژوهشگران مستقل، مصوبه شورایعالی علوم، تحقیقات و فناوری است و درحال نگارش بخشنامه آن هستیم.

وی ضمن اشاره به چالشی که در این طرح وجود دارد، اظهار نمود: سختی کار این مصوبه، موضوع بیمه پژوهشگران مستقل است و اگر بتوانیم موضوع بیمه را حل نماییم، طرح پژوهشگر مستقل، ۱۰۰ درصد اجرائی می شود و الان درحال مذاکره با بخش های مربوطه هستیم تا این مشکل، حل شود.

صالحی در پاسخ به اینکه آیا این طرح تنها برای پژوهشگران مقطع دکترا است یا دیگر پژوهشگران نیز می توانند از آن استفاده کنند، توضیح داد: مدرک پژوهشگر تفاوتی ندارد و کارفرما تشخیص می دهد که چه فردی کار را برای او انجام دهد.

وی با بیان اینکه حتی خبرگانی که مدرک تحصیلی ندارند هم می توانند به عنوان پژوهشگر مستقل شناخته شوند، اظهار داشت: ممکنست در کشور حتی خبرگانی داشته باشیم که مدرک دانشگاهی ندارند. پس کارفرما که می خواهد حقوق فرد را پرداخت کند، تعیین می کند که چه کسی برای او پژوهش انجام دهد.

معاون پژوهشی وزیر علوم درباره ی حوزه های تحقیقاتی که نیاز به زیرساخت هایی مثل لابراتوار دارد، اضافه کرد: پژوهشگر مستقل برای یک کارفرما کار می کند و کارفرما باید اسباب پژوهش را برای نیروی انسانی خود فراهم آورد.





منبع:

1401/06/19
15:24:38
0.0 /5
419
تگها: پژوهش , تحقیقات , شركت , فناوری
این مطلب آجاک را پسندیدید؟
(0)
(0)

تازه ترینهای مرتبط
نظرات بینندگان در این باره
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳
آجاک : آینده پژوهی