آجاک - acak آینده پژوهی
كمبود بودجه پژوهش در دانشگاه ها؛ خودكفایی یا از دست رفتن فرصت؟!،

پژوهش های دانش بنیان کسری بودجه پژوهش را جبران می کنند

پژوهش های دانش بنیان کسری بودجه پژوهش را جبران می کنند

به گزارش آجاک معاون پژوهش و فناوری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه نباید همواره از بودجه های دولتی برای پژوهشها استفاد کرد، اظهار داشت: با توسعه پژوهش های دانش بنیان ما می توانیم قسمت اعظمی از کسری های متصوره را پوشش دهیم. در کشورهای پیشرفته هم هزینه پژوهشها به طور عمده از محل گرنت ها و درآمدهایی که خود پژوهش ایجاد می کند، پوشش داده می شوند.



دکتر افشین زرقی در گفتگو با ایسنا، در مورد بودجه پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اظهار داشت: بودجه پژوهشی این دانشگاه در قیاس با دیگر دانشگاه های علوم پزشکی کشور، از یک میزان معقولی برخوردار می باشد. با اینکه که با عنایت به شرایط موجود و شرایط تحریم، هزینه های پژوهشی مانند هزینه کیت ها و مواد آزمایشگاهی و هزینه های انجام تحقیق بالا رفته است و شاید بودجه های پژوهشی با انتظارات پژوهشی متناسب نباشند.

وی با بیان اینکه دانشگاه ها مکلف هستند یک تا دو درصد از درآمد اختصاصی خویش را صرف پژوهش کنند، افزود: علاوه بر اینکه بودجه مصوب سازمان برنامه و بودجه نسبت به سال قبل افزایش قابل توجهی داشته، در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی هم سقف دو درصد از درآمد اختصاصی برای پژوهش در نظر گرفته شده است.

معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ضمن اشاره به اینکه این میزان بودجه برای پژوهش رضایت بخش است، تصریح کرد: اگر نگاه ایده آل محور داشته باشیم، اساسا این بودجه کفاف برنامه های کلان پژوهشی ما را نمی دهد، البته یک سری راهکار برای این مورد وجود دارد.

پژوهش تا کی باید به اقتصاد نفتی، وابسته بماند؟

زرقی ضمن اشاره به شعار سال و تولید دانش بنیان، اظهار داشت: اعتقاد ما بر این است که نباید همواره از بودجه های دولتی برای پژوهشها بهره برد و باید پژوهش های ما به سمت پژوهش های کاربردی و محصول محور برود. منویات رهبری هم بر همین منوال است و باید در پژوهش های خود، مشکلات نظام سلامت را حل نماییم و همینطور پژوهشها باید مبتنی بر نیازهای جامعه باشند.

وی اضافه کرد: این پژوهشها خریدار دارند و با توسعه پژوهش های دانش بنیان ما می توانیم قسمت اعظمی از کسری های متصوره را پوشش دهیم. در کشورهای پیشرفته هم هزینه پژوهشها به طور عمده از محل گرنت ها و درآمدهایی که خود پژوهش ایجاد می کند، پوشش داده می شوند.

معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ضمن اشاره به شیوه های مختلف تأمین هزینه پژوهش، اظهار داشت: ما باید بخشی از هزینه ها را از بدنه دولتی، بخشی را از درآمدهای اختصاصی و بخشی را از کارهای دانش بنیان پوشش دهیم. این مورد وظیفه ما را هم سنگین تر می کند و جهت پژوهش های ما را هم اصلاح می کند.

وی افزود: ما تا کی باید به پژوهش با اقتصاد نفتی وابسته باشیم و با فروش نفت، پژوهش نماییم و این پژوهشها هم تنها به چاپ مقاله منتهی شود؟

زرقی در مورد زیرساخت های فناورانه مورد نیاز در دانشگاه ها اظهار داشت: اگر کسی می خواهد کار فناورانه انجام دهد، احتیاج به زیرساخت های فناورانه دارد. گسترش شرکتهای دانش بنیان، گسترش مراکز رشد، توسعه پارک های علم و فناوری، توسعه اتاق های تمیز و آزمایشگاه ها، همچون زیرساخت های فناورانه هستند. ما در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در سالهای اخیر زیرساخت های خوبی بوجود آورده ایم. باآنکه که کافی نیست و ما بنا به تکمیل این زیرساخت ها داریم.

وی افزود: مثلا پارک علم و فناوری دانشگاه ما که ظرفیت ۱۰۰ شرکت دانش بنیان را دارد، در سال ۱۴۰۱ تکمیل می شود. عملاً با تکمیل این پارک و جذب شرکتهای دانش بنیان، درآمد خوبی از محل این شرکتهای دانش بنیان ایجاد می شود. همینطور به توسعه کارآفرینی کمک می نماید و خود توسعه کارآفرینی با دلگرمی اقشار تحصیل کرده، جلوی مهاجرت های بی رویه را می گیرد که خود این ها سرمایه گذاری و ایجاد درآمد هستند.

معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه سال جاری برای زیرساخت های مهم بودجه خوبی در این دانشگاه وجود دارد، اظهار داشت: همینطور پیشبینی کردیم که منابع خوبی از سایر ارگان ها داشته باشیم. از سوی دیگر برای تحقق شعار سال ما یک برنامه ترویج فرهنگ کارآفرینی و فناوری داریم و می خواهیم از راه کارگاه ها و از راه دوره هایی بحث فناوری را در بین اساتید و دانشجویان ترویج نماییم.

وی افزود: برنامه های مفصلی برای کمیته فناوری دانشجویی داریم. کمیته پژوهشی دانشجویی ما خیلی فعال است و ۹ سال است که در کشور رتبه اول را می گیرد. ولی یکی از برنامه های سال جاری ما این است که کمیته های فناوری دانشجویی خویش را فعال نماییم. اعتقاد داریم که فناوری باید از دانشجو آغاز شود و این ذهنیت باید در زمان دانشجویی شکل بگیرد.

زرقی با بیان اهمیت راه اندازی مرکز نوآوری در دانشگاه اظهار داشت: در این مرکز نوآوری به دنبال ایده بازارها، بحث های فناوری و تشکیل گروهک های فناوری و توسعه کارهای بین گروهی هستیم. از سوی دیگر به دنبال جذب دو شتاب دهنده در زمینه دارو، تجهیزات و غذا هستیم که بتوانیم شرایطی را برای فناوران فراهم نماییم تا آنها در این راه حرکت کنند.

وی اضافه کرد: از سوی دیگر چند کنسرسیوم ارتباط با صنعت را پیشبینی کردیم که بنا داریم در ایام آتی، تفاهمنامه های خوبی را با چند گروه صنعتی تحت عنوان هلدینگ های غذایی و دارویی به امضا برسانیم که بتوانیم هم از محل این کنسرسیوم و ارتباط با صنعت، تولید ثروت نماییم و هم به توسعه فناوری کمک نماییم.

تمام ارکان دانشگاه باید برای پاسخ به انتظارات همکاری کنند

معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در پاسخ به این سؤال که آیا با این میزان بودجه پژوهش و درآمد، دانشگاه می تواند انتظارات را در سال تولید دانش بنیان برآورده کند؟ توضیح داد: این کار فقط در حوزه تحقیقات و فناوری نیست. برای رسیدن به این اهداف با بودجه های موجود، باید همه ارکان دانشگاه با هم همکاری کنند و اگر این همکاری (که همیشه هم اتفاق می افتد) باز هم ادامه یابد، من می توانم به شما قول بدهم که سال جاری می توانیم در مقابل چیزی که دریافت و هزینه کردیم، پاسخ گو باشیم و پژوهش با محوریت فناوری انجام دهیم.

زرقی در مورد نحوه تخصیص بودجه پژوهشی دانشگاه در سال گذشته، توضیح داد: پارسال تقریباً حدود ۸۸ تا ۹۰ درصد بودجه بخش خویش را دریافت کردیم و در سال ۱۴۰۱ بودجه پژوهش تقریباً ۲۰ درصد افزایش داشته است.

کسری بودجه پژوهش چگونه جبران می شود؟

وی با بیان اینکه «البته با این وجود بر مبنای اعداد و ارقام سال جاری مقداری کسری بودجه خواهیم داشت»، افزود: ولی این کسری بودجه، از راه گرنتینگ بادی های بیرونی مثل مؤسسه ملی توسعه تحقیقات علوم پزشکی ایران (نیماد)، محل طرح های یک درصد وزارت بهداشت، کمک های وزارت خانه، ارتباط با صنعت، خیرین پژوهش و فناوری و صندوق پشتیبانی از پژوهشگران وفناوران و همینطور پژوهش های دانش بنیان، به سادگی قابل جبران است.

معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: ما نه تنها به فکر جبران هستیم، بلکه می خواهیم سرریز آنرا در زیرساخت های فناوری خرج نماییم.





منبع:

1401/03/19
12:40:30
0.0 /5
443
تگها: پزشكی , پژوهش , پشتیبان , تحقیقات
این مطلب آجاک را پسندیدید؟
(0)
(0)

تازه ترینهای مرتبط
نظرات بینندگان در این باره
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
آجاک : آینده پژوهی